Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. listopadu 2008 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 240 x přečteno

Šumburk

Krásná zřícenina na nádherném místě s nádherným výhledem.Šumburk. Hrad založený ve třicátých letech 15. století, asi 3.5 km jihozápadně od KlášterceŠumburk nad Ohří. Na hrad se můžete vydat po červené turistické značce z Perštejna či z druhé strany podél Ohře z Klášterce, pro automobilisty je nejlepší odbočit z hlavní silnice č. 13 na Kláštereckou Jeseň a zaparkovat u polní cesty k opuštěnému hospodářskému dvoru Šumná. Od něj již jen stačí vystoupat na vrchol kopce, zabloudit myslím nemůžete 🙂

Zakladatelem hradu byl Vilém ze Šumburka a hrad byl dostavěn v roce 1435. Hrad Šumburk je hradem šlechtickým, a je ve své prvé fázi představitelem hradu donjonového typu. Výstavba, charakter a umístění hradu, kdy byla zejména posílena obranná složka na úkor bydlení, jsou reakcí na rozvoj dělostřelectva. V polovině 16. století vyhořel a v 17. století byl již pustý.

V současném areálu nalezneme příkopy a valy, zbytky hradeb se zbytky bašt, zbytky bran, zbytky obytné věže, zbytky novějšího paláce, zbytky hospodářské budovy.

V nejbližším okolí je východním směrem nedaleko Šumburka zřícenina hradu Egerberk (Lestkov), severozápadním směrem leží zříceniny hradu Perštejn, jihozápadním směrem nedaleko silnice na Ostrov můžeme navštívit zříceniny hradu Himlštejna. V Klášterci nad Ohří můžeme navštívit renesanční zámek z roku 1590.

Nádherné místo,nádherný výhled.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz