Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

31. ledna 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 245 x přečteno

Městské sklepy v Jirkově

V Jirkově můžeme navštívitměstské sklepy městské sklepy.Na počátku vznikuměstské sklepy unikátního podzemí stálo rozhodnutí chránit dokumenty, zboží a potraviny před požárem. Ten Jirkov zpustošil roku 1555 a tehdy se začalo v pískovcovém pahorku mezi dnešními ulicemi Tyršova a Vinařická s hloubením sklepa. Záhy měšťané zjistili, že sklepy poskytují příhodné podmínky k uchovávání a dokvašování piva. Od té doby byly sklepy spojovány se zdejším proslulým pivovarnictvím. Během výstavby mezi léty 1555–1596 vznikla síť chodeb s až 150 výklenky a komorami, které byly také pronajímány občanům a obchodníkům.

Hospodářská podzemní stavba nejméně jedenkrát v historii plnila i obranný účel. Bylo tomu především za 2. světové války, když se v podzemí usídlila jednotka wehrmachtu. Na dalších 70 let sklepy ztratily pro město význam, byly proto uzavřené, využívané jen dobrodruhy z řad mládeže. Až nebezpečí sesuvů přimělo vedení města k hledání opatření, které ve spolupráci s odborníky vyústilo v rekonstrukci sklepů a k jejich otevření veřejnosti, ke kterému došlo na jaře roku 2007.

Prohlídka Městské věže a městských sklepů

Městská věž je součástí děkanského kostela sv. Jiljí. Ke kostelu přistavena v letech 1540-1545. Z vyhlídky věže je pohled na panorama města a jeho okolí.

Městské sklepy – z větší části zachované městské historické sklepy v Jirkově vznikaly v letech 1555 – 1595. Byly v pískovcovém pahorku hloubeny na příkaz majitele panství Kryštofa z Karlovic. Podobných důlní děl je v České republice pět, jirkovské podzemí je z nich nejstarší. Sklepy jsou cenné jak z geologického hlediska, tak z pohledu historiků.

Vstup na věž i do sklepů zajišťují pracovnice Informačního centra v období
od 4. května do 31. října
(ÚT-PÁ 10-16. hod, SO-NE 10-17. hod.),
vstupné na věž činí 20/10 Kč (dospělí/děti, studenti, důchodci a držitelé ZTP), při
předložení vstupenky z prohlídky zámku Červený Hrádek nebo z Městských
sklepů vstup zdarma (vstupenka na zámek a do Městských sklepů činí 40/20
Kč).

Kompletní informace se dozvíte Zde

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz