Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

05. října 2005 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 588 x přečteno

Hrádečná

Hrádečná, německy Sperbersdorf , od roku 1956 část obce Blatno leží v nadmořské výšce 525m. Německý název vesnice vznikl ze jména prvního majitele zdejšího statku Sperbera.Dlouho se jeho usedlosti říkalo Sperberhof. Při stanovení českého názvu se pravděpodobně vycházelo z mylného předpokladu, že první část německého jména
je Sperre-závora, uzavření , tedy ves, která uzavírá cestu.

První zmínky o Sperbersdorfu jsou v zápisech řádu německých rytířů, kteří v letech 1382 – 1386 získal několik vesnic, mezi nimiž byl i Sperbersdorf. Ten se stal součástí chomutovského panství, u kterého zůstal až do roku 1605. Jako již bylo uvedeno u Blatna, roku 1411 řád chomutovské panství ztratil a majitelé se pak střídali. Podrobnější zprávy o Hrádečné z té doby však nejsou. Víme jen, že i zde pracovali pláteníci, zapsaní u chomutovského cechu.

Poslednímu majiteli panství tedy i Hrádečné , z rodu Lobkoviců, Jiřímu Popelovi, byl celý majetek zabaven a později rozprodán. Červený Hrádek s Jirkovem, Blatnem, Hrádečnou a dalšími vesnicemi koupil roku 1605 Adam Hrzán z Harasova.U červenohrádeckého panství zůstala Hrádečná až do roku 1850 , kdy se stala samostatnou obcí. Již roku 1868 byla připojena k Blatnu.

Hrádečná ležela vždy stranou hlavních cest i všeho dění. To ji zřejmě uchránilo i ve třicetileté válce, kdy řada míst v okolí byla zničena. Její položení ji však neuchránilo před násilnou rekatolizací, kterou na panství nastolil koncem 16. století Jiří Popel z Lobkovic. I odtud raději odcházeli lidé do Saska, než aby se vzdali své víry.
Podel údajů berní ruly žilo roku 1654 v Hrádečné 5 sedláků a 6 chalupniků. Roku 1787 tu již stálo 27 domů. V 19. století byla v Hrádečné postavena kaple, zasvěcená Početí P. Marie.

Hrádečná byla typicky zemědělskou vesnicí, kde se pěstovalo žito, oves, ječmen, brambory a známé kvalitní zelí. Dobře se tu dařilo i ovocným stromům. Spolek dobrovolných hasičů byl zde ustaven roku 1898. Odsunem Němců se počet obyvatel podstatně snížil a Hrádečná se změnila na rekreační místo. Do roku 1952 měla stále jen měmecký název.

V Hrádečné stávaly 4 kříže , dnes již neexistují. Kapli se podařilo díky daru německého sponzora zachránit a roku 1995 i opravit. Za posledních deset let se dočkaly opravy také další budovy, mezi nimi i krásný hrázděný statek nad kapličkou.

Zdroj: Zdena Bittnerová : Obce chomutovského okresu

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz