Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. prosince 2008 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 855 x přečteno

Proč navštívit Horu Svaté Kateřiny

Horské město Hora Svaté Kateřiny leží v Krušných horách nadRozhledna na Růžovém vrchu
Jirkovem a Litvínovem (od obou těchto měst vzdálené asi 11 kilometrů), v okrese Most, těsně západně od obce Nová Ves v Horách a Deutschneudorf a nedaleko jižně od obce Kurort Seiffen . Před druhou světovou válkou bylo město převážně německé. V revíru Hora Svaté Kateřiny se dolovalo především v 16. a 18. století. Z vytěžené komplexní sulfidické rudy byla v kateřinské huti vyráběna tzv. „černá měď“, ze které bylo v 16. století v jáchymovské huti získáváno stříbro (a podle několika indicií také měď) a od počátku 18. století v saské huti v Grünthalu hlavně měď a stříbro již jen jako vedlejší produkt. V 18. století totiž ekonomický význam mědi nad stříbrem zcela převládl.A co nám nabízí:

Dominantou je na východním okraji horní části Horyvagon Svaté Kateřiny již z dálky viditelný kopec – Růžový vrch (729 m). Na jeho vrcholu stojí zrekonstruovaná dominanta obce – 16 metrů vysoká kamenná rozhledna . Rozhledna, na jejíž vrchol vede 87 schodů, je v sezóně přístupná veřejnosti.

Na konci dolní části vesnice se nachází atypická restaurace v podobě železničního vagonu, naproti vagonu je silnice , která nás dovede k pěšímu přechodu do vesničky Deutschkatharinenberg.

Malý Háj

Osada Malý Háj leží přibližně 3 km na jih od Hory Svaté Kateřiny veMalý Háj výšce 848 m na odlesněné, mírně zvlněné náhorní plošině svažující se od jihovýchodu směrem k severu a severozápadu. Osadu tvoří domky roztroušené po stranách silnice vedoucí z Hory Svaté Kateřiny přes Svahovou do Jirkova.

Nejvýznamnější památkou Malého Háje je klasicistní kostel Nejsvětější Trojice. Stojí osaměle na vyvýšené planině a je zajímavou krajinnou dominantou.
Poblíž kostela je fara a hřbitov s márnicí obklopený zdí. V Malém Háji se také zachovalo několik objektů krušnohorské lidové architektury.

Další místní zajímavostí je památník obětem druhé světové války v podobě prostého kříže s kamennou deskou a nápisem, ohrazený dřevěným plůtkem. Leží po levé straně silnice směrem do Hory Svaté Kateřiny poblíž autobusové zastávky u kostela.

Lesná

Lesná leží přibližně 2 km jihovýchodně od Malého Háje a 5 km jihozápadně od Nové Vsi v Horách , jejíž je osadou. Nachází se v extrémní poloze přímo na hřebenu Krušných hor na vrcholu stejnojmenného návrší (914 m) a je nejvýše položenou osadou v okrese Most. Přesněji řečeno byla, protože z původní vesnice, která měla v roce 1847 devětadvacet domů a 195 obyvatel, zůstaly stát pouze čtyři objekty a podle údajů z roku 1991 tu nikdo trvale nebydlí.
Nejvýznamnější zdejší stavbou je horský hotel Lesná (čp. 22), nacházející se na jižním konci osady na katastru již zmiňované Svahové. Budova existovala již začátkem 20. let 20. století, ovšem až ve třicátých letech si ji Spolek severočeských dělnických turistů přestavěl na svoji chatu.

U červeně značené cesty směrem na Svahovou donedávna stávala dřevěná věž postavená nad triangulačním bodem označujícím vrchol Lesné ( 911,32 m). Nejvyšší místo návrší leží ale o něco severněji. Je odtud skvělý výhled. V centrální části osady se nachází pomník, připomínající události z období konce druhé světové války.

Eduardova skála

vyhlídková skála (908 m) ve tvaru sedící žáby na okraji lesa nad Výhled z Eduardovy skály
Malým Hájem. Tvoří západní předvrchol Lesenské pláně. Již z dálky dobře viditelný skalní masiv leží přibližně 0,8 km na jihovýchod od malohájského kostela, východně od silnice Malý Háj – Lesná. Na vrcholku skalnaté homole se nachází žulový triangulační sloup (skalní hranol, 909,9 m). Z vrcholu je poměrně daleký rozhled, zejména na západ. Na jihovýchodě Medvědí skála, Lesenská pláň, Liščí vrch, na severu Hora Svaté Kateřiny, na západě jako na dlani osady Malý Háj a Rudolice v Horách, o něco dále Kamenný vrch, údolí Telčského potoka a vzdálenější vrcholy Krušných hor, na jihu osada Lesná. Jižní a východní strana Eduardovy skály společně dvěma přilehlými skalkami a s Koutovou skálou (ležící asi o 40 m západněji) tvoří horolezeckou oblast místního významu; známo je zde celkem 30 cest převážně 3. až 5. stupně obtížnosti.

K Eduardově skále se nejsnadněji dostaneme, pokud se od křižovatky turistických cest u Rudolic v Horách vydáme po modré značce směrem na Lesnou. Asi po 100 metrech odbočíme doleva na lesní cestu směrem k hájovně, na další křižovatce odbočíme vpravo a pak vlevo. Po opuštění lesa se nacházíme asi 50 m severně od skály, na jejíž vrchol nás dovede pěšina. Dá se tam dojet i na kole.

Oficiální domovské stránky obce naleznete ZDE

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz