Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. prosince 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 017 x přečteno

Lázně Klášterec nad Ohří

Historie využívání minerální vody v Klášterci nad OhříLázně Klášterec nad Ohří sahá až do roku 1883, kdy 18. května zemědělec Josef Fickert zjistil, že voda v jeho nové studni má najednou kyselou, ale velmi příjemnou chuť. Provedená analýza potvrdila, že jde o kvalitní minerálku. Brzo si získala oblibu a za mírný poplatek ji využívali místní lidé z města i lidé z blízkého okolí, město Kadaň si dokonce nechalo denně vozit tuto minerálku jedním ručním vozíkem.

Roku 1896 se stal majitelem pramene František Fieber, cukrovarník z Ústí nad Labem. Ten dosud bezejmenný pramen pojmenoval po své manželce Eugenie. Avšak počeštělá Evženka se jako název vžila daleko lépe. Fieber pojal využití minerálního pramene jako podnikatel. Investoval značné částky do odborného podchycení pramene a upravil jeho jímání a čerpání. Nechal postavit potřebné budovy, především plnírnu, která byla vybavena strojním zařízením na páru a elektřinu. Postavil také pavilon přímo nad pramenem a v těsném sousedství založil park.

Měl rozlohu 2,5 ha, kde byly dobře udržované procházkové cesty, květinové záhony i travnaté plochy, rybník s labutím ostrůvkem apod. Tak byl položen základ lázeňství v našem městě. Výsledek chemické analýzy prof. Dr. W Gintla a bakteriologické analýzy prof. Dr. Hueppa vedla spolu s dalšími dobrozdáními k tomu že 9. dubna roku 1898 byla Evženie prohlášena léčivým pramenem.

Druhý minerální pramen byl objeven roku 1897 nedaleko, rovněž při kopání studny na pozemku, který napůl patřil městu a místnímu spolku ostrostřelců. Dostal název Městský pramen. Ten měl až do konce ledna 1901 k dispozici nájemce restaurace „Střelnice“, který rovněž jeho vodu prodával zájemcům za nepatrný poplatek.

V lázeňském areálu v Klášterci nad Ohří se nacházejí tři minerální prameny. Prvním je pramen Eugenie, který objevil v roce 1883 zemědělec Josef Fickerta. Evženka byla za léčivou prohlášena v roce 1898. Druhý minerální pramen byl objeven roku 1897 nedaleko a dostal název Městský pramen. Při novodobé obnově lázní byl v roce 1990 objeven třetí – a zatím poslední – pramen pojmenovaný Klášterecký.

Pramen Evženie
Vzhledem k svému fyzikálně-chemickému složení i při mírně zvýšené radioaktivitě je pramen vhodný pro 21-28 denní lékařsky sledovanou pitnou léčbu. Hlavním účinkem této minerální vody při pitné léčbě je neutralizační účinek na kyselinu solnou v žaludku a stimulace žaludeční sekrece. Předpokládá se účinek na tvorbu inzulínu. Hlavními indikacemi jsou pro pitné kůry funkční onemocnění žaludku a horní části tenkého střeva, chronicky se opakující vředové choroby žaludku a dvanáctníku, léčení funkčních poruch střevních, podpůrné léčení cukrovky, prevence močových kamenů, stavy po operaci ledvin a vývodných cest močových, podpůrná léčba u poruch metabolismu kyseliny močové.

Klášterecký pramen
Studená, perlící se, osvěžující přírodní minerální voda je mimořádně vhodná k dlouhodobému pití jako stolní voda. Zvláště vhodná je při pravidelném pití u žaludečních obtíží. U diabetiků zabraňuje vzniku acidózy a zvyšuje účinnost působení insulinu a ukládání glykogenu. Pravidelné pití vede ke snižování hladiny kyseliny močové v krevním séru, zvyšování její rozpustnosti a vylučování močí. Je vhodná k prevenci močových kamenů. Neutralizací kyselého prostředí příznivě ovlivňuje léčení zánětlivých onemocnění vývodných cest močových.

Městský pramen
Studená, perlící se, osvěžující přírodní minerální voda je vhodná k dlouhodobému pití jako stolní voda. Její složení umožňuje tuto minerální vodu zařadit z hlediska léčivých účinků mezi pramen Evženie a Klášterecký pramen. Zvláště vhodná je při pravidelném pití u žaludečních obtíží, podpůrné léčbě cukrovky, prevenci vzniku močových kamenů a léčení zánětlivých onemocnění vývodných cest močových. Městský pramen je pro svůj vysoký obsah volného oxidu uhličitého z hlediska balneologického vhodný pro zevní balneaci v podobě plných a částečných uhličitých koupelí, plynových uhličitých koupelí a podkožních plynových injekcí. Vedle srdečně-cévních onemocnění může být pro své chemické složení a mírně zvýšenou radioaktivitu tato minerální voda využita k léčbě degenerativních onemocnění pohybového ústrojí a arteriální hypertenze. Městský pramen je využíván v balneprovozu lázeňského domu Evženie.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz