Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. února 2009 Atrakce, Sport, Ski

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 753 x přečteno

Splazy v horách mohou i zabít

Boží Dar

Lidé se v Krušných horách mohou ocitnout v ohrožení života. A to i přesto, že tu nehrozí ani při současném intenzivním sněžení pád lavin. Mohou se ale připlést do do cesty takzvanému sněhovému splazu. Takto označuje Horská služba sesun menšího rozsahu, který ještě není regulérní lavinou. „Nebezpečné splazy mohou padat na čtyřech místech v regionu,“ řekl náčelník krušnohorských záchranářů Rudolf Chlad.Kde by mohl návštěvník Krušných hor na splaz narazit, to ovšem Chlad nechce prozradit. Podle něho jsou to všechno poměrně odlehlé lokality a mimo značené cesty, kam nikdo rozumný nyní nepůjde. Jak uvedl, nepřichází v úvahu, že by se sníh sesul na běžecké stopy, turistické trasy či na sjezdovky. „Bohužel, máme špatné zkušenosti. Jak lokalitu prozradíme, okamžitě se tam někdo půjde podívat. A hned máme o práci postaráno,“ poznamenal Chlad.

Uvedl jen okrsky, kde se splazy vyskytují. Patří mezi ně Bublava, Boží Dar, Pernink a Bouřňák. Stanice Horské služby v nich mají vybavení pro pátrání po lidech pod sněhem a k jejich vyproštění. Ke splazu dojde tam, kde sníh vytvoří velké převěje a pod nimi je prudký svah. Ale i lavina už v Krušných horách spadla, byť zemní. „Před pěti lety sjela na Klínovci. Byla široká 30 metrů, dlouhá asi 150 metrů a čelo mělo skoro dva metry,“ dodal Chlad.

Jediné neštěstí, kdy velký splaz zasypal člověka, se stalo u Božího Daru 1. března v roce 2005. „Příběh měl ale šťastný konec,“ vzpomíná Chlad. Nad jednou z roklí tehdy přecházel muž na sněžnicích a takříkajíc přeřízl mohutnou vrstvu sněhu navátého nad svahem. Sníh se dal do pohybu, muže strhl do rokle a zasypal. Pod ním přežil téměř dvě hodiny a dokonce se mu podařilo mobilem zavolat o pomoc. Vyvázl jen podchlazený.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – karlovarský kraj
Autor:

* (ČTK)

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz