Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. února 2009 Naučné stezky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 370 x přečteno

K budoucímu Mosteckému jezeru povede naučná stezka

jezero Most

K budoucímu Mosteckému jezeru povede naučná stezka.

Tři roky budou moci lidé sledovat napouštění jezera Most, které se poté stane největším a nejhlubším jezerem v Česku .

V minulém roce začalo napouštění jezera Most přes přivaděč z řeky Ohře. Voda pozvolna zaplavuje bývalý povrchový důl Ležáky, v místech kde v sedmdesátých letech minulého století stál starobylý Most. Jako další vodní zdroj poslouží i důlní voda z hlubinného dolu Kohinoor a vlastní povodí jezera. Celý proces napouštění bude trvat až do konce roku 2011, což samozřejmě vyvolává zájem lidí, kteří sem chodí ze zvědavosti i z nostalgie. Pro zájemce, kteří chtějí vše sledovat a být u toho, bude proto vybudována naučná stezka.

Prozatím je vstup na přístupovou cestu vedoucí k jezeru zakázán. Avšak napouštění jezera se stalo atrakcí, na kterou se chodí dívat desítky lidí. „Chceme jim vyjít vstříc a proto vybudujeme společně se státním podnikem Palivový kombinát Ústí naučnou stezku. Technicky to nebude nic složitého, stávající cestu osadíme navigačními a informačními tabulemi. Se stoupající hladinou jezera budeme informace aktualizovat,“ odpovídá mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. Město rovněž plánuje pořádat dvakrát až třikrát do roka dny otevřených dveří s odborným výkladem, při nichž by se lidé mohli podívat i do míst, kam se návštěvníci běžně nedostanou.

Na místě, kde dříve stálo staré město Most, tak vznikne koncem roku 2011 jezero hluboké až 70 metrů s rozlohou 311 hektarů, jež pojme zhruba 70 milionů m3 vody. Jezero i celé rekultivované území má v budoucnosti sloužit k příměstské rekreaci.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz