Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. března 2009 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: , , , | Komentáře: zatím žádný | 1 440 x přečteno

Po proudu Ohře (4)

Každý region máMilhostov svá specifika, nejinak je tomu i u Poohří v oblasti Chebska. Z původní venkovské architektury , hrázděných statků chebského okolí , patří mezi nejzachovalejší dům č.25 v Milhostově, pocházející z 19.století.

Mezi staré památky této oblasti patří kostely. Neobvyklé soustředění románských hradů na Chebsku souvisí s ranou německou kolonizací těchto končin. Pobyt a práci J.W. Goetha např. připomene portál štoly ve svahu Komorní hůrky , nejznámější čtvrtohorní sopky v Poohří.

K nejstarším hradům Chebska patří hrad Libá, hrad Vildštejn ve Skalné, hrad Seeberk(Ostroh) a zbytky tvrze v Pomezné. Nejstarším hradem je bezpochyby chebský hrad , jehož nejstarší podoba vznikla ve 12. století.

Na Chebsku bylo nejméně 100 kamenných křížů. Nejčastěji jsou označované jako smírčí kříže, mohly mít ale i jinačejší významy: hraniční znamení, znamení u cest či symboly rekatolizace. Osamělý kříž nedaleko Šternberkovy štoly u cesty z Komorního Dvora připomíná smrt sedláka pod převráceným vozem, západně od Milhostova zase dva kříže značí smrt dvou dívek, které se poranili srpy.

Čerpáno z publikace Michálek J. & Uhlík P. (2006): Ohře řeka pozoruhodná. – Krajské muzeum Sokolov a Landschaftspflegeverband OV

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz