Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. listopadu 2008 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 115 x přečteno

Proč navštívit Abertamy ?

hory

Abertamy leží v Krušných horách 25 km severně od Karlových Varů v nadmořské výšce 840 – 1000 m.

Byly založeny horníky, kteří hledali stříbro pro mincovnu hraběte Šlika, první zmínka o obci je z roku 1529.Krušné hory okolí Abertam, nad Větrovem okolí Horní Blatné Krušné hory

Těžba stříbra upadla během Třicetileté války, po ní zůstalo pouze místy dolování cínu, ze kterého se vyrábělo kuchyňské i mešní nádobí. Hledači stříbra často při svém kutání naráželi na černý, lesklý kámen, který jim vždy naznačil, že stříbrná žila končí. Přinášel jim tedy smůlu, naznali jej proto smolinec. Teprve výzkumy Marie Curie – Sklodowské našly v tomto kameni a rudách jej obsahujících vzácné prvky, které daly kraji éru Jáchymovských uranových dolů po 2. světové válce.Přímo v Abertamech bývala šachta Jeroným a Albrecht, v okolí jich kromě „kutaček“ bylo více, i smutně proslulých vězněním nepohodlných lidí v 50. letech.

V polovině 19. století byla v obci zavedena výroba kožených rukavic. Hlavní surovinou byly kozí kožky, kterých bývalo v každém domě dost. Známý byl i Abertamský kozí sýr z kozího mléka, dochucovanými různými bylinkami.

Abertamské rukavice byly známé v celém světě svou kvalitou a rozmanitostí vzorů. Po 2. světové válce byly drobné, ale i větší továrny sloučeny do Rukavičkářských závodů, které měly a mají dodnes ředitelství na Dobříši. Továrna má svou prodejnu rukavic a kožené galanterie.

Přímo v obci je lyžařský vlek a v okolí ideální terény pro běžkaře s možností napojení na Krušnohorskou magistrálu. Pro letní měsíce jsou zde tenisové kurty a možnost pěších výletů k zajímavostem v okolí. Obec má autobusové spojení s Ostrovem, Karlovými Vary, ale i Potůčky, kde je přechod do Německa pro pěší nebo vlakem, na Božím Daru je přechod pro automobily a pěší.

Dva kilometry od Abertam můžeme navštívit rozhlednu Plešivec , opačným směrem přes Hřebečnou můžeme navštívit účastníci zájezdu Abertamy Krušné hory přírodní rezervaci Rýžovnu , či pokud se dáme v Abertamech přes Větrov ,vede hezká lesní cesta na rozhlednu na Blatenském vrchu , Vlčí jámy a pak dále do Horní Blatné.

Chomutovští cykloturisté si vytvořili hezkou tradici a každým rokem koncem května vyrážejí na víkend právě do Abertam. Zúčastnil jsem se 2x a nemá to chybu!

Zároveň je zde plno možností na ubytování.

Oficiální domovské stránky obce naleznete ZDE

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz