Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. března 2009 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 2 624 x přečteno

Řeka Bílina, řeka s jedním neslavným primátem

Bílina

Pramení na svazích Krušných hor, severně od Chomutova nad městem Jirkov, na jihovýchodních svazích Kamenné hůrky v nadm. výšce 785m.n.m.

V tomto článku zjistíme kde je pramen Bíliny.

Protéká mezi Českým středohořím a Krušnými horami směrem na východ.
Do začátku 20. století protékala Komořanským jezerem, to však bylo v důsledku důlní činnosti roku 1835 uměle vysušeno. Pokračuje mosteckou pánví otevřenou, bezlesou krajinou. Koryto je hlinité, široké 5 až 10 metrů, z velké části regulované. Ústí zleva do Labe na jeho 71. říčním km v Ústí nad Labem. Nejvýznamnějším jejím přítokem je Srpina.

Bohužel má ale jeden primát, je to nejšpinavější česká řeka. Na horním toku, nad vodárenskou nádrží Jirkov , ještě voda splňuje přísné požadavky na kvalitu pitné vody pro kojence.

Avšak po 81 kilometrech své cesty krajinou a městy se ovšem řeka dokonale promění. Těsně před tím, než se v Ústí vlije do Labe, už ve vodě objevíte rtuť, arzen, organické látky a další škodliviny. Z pětistupňové škály, kterou se hodnotí kvalita řeky, patří větší část Bíliny do nejhorší kategorie pět – velmi silně znečištěná řeka.

První ránu dostává řeka v Jirkově. Do řeky míří splašky ze všech domácností. Přestože procházejí přes čistírnu odpadních vod, kvalita vody rázem na pětistupňové škále vyskočí v některých ukazatelích do třetí a čtvrté kategorie.

Pak tu jsou odpadní vody z povrchové těžby hnědého uhlí. Na kvalitě vody se podepisují také místní chemičky, hlavním zdrojem znečištění je nyní Chemopetrol Litvínov.

„Prakticky v celém toku od Jirkova až do zaústění do Labe prochází Bílina nejprůmyslovější oblastí republiky,“ připomíná Václav Pondělíček, vedoucí úseku generálního ředitele Povodí Ohře.

Kvůli povrchové těžbě uhlí se navíc tok Bíliny v minulosti výrazně proměnil. Na některých místech protéká dlouhým potrubím. V takovém prostředí přitom řeka přichází o svou přirozenou schopnost se sama čistit.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz