Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. března 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 570 x přečteno

Krušné hory, poslední ráj tetřívka

Na východ od krušnohorského Tetřívek obecnýCínovce žijí ohrožení tetřívci.

Tetřívci mizí z celého evropského kontinentu, např. na vřesovištích v Belgii, Nizozemsku, Dánsku či Německu už se počítají na poslední desítky kusů. Tady v Krušných horách napočítali ornitologové asi 150 tokajících samců.

„Je to velmi zajímavý druh, vyhledává takovou mozaikovitou krajinu, potřebuje bohaté porosty listnatých dřevin, porosty drobných keříčků, které jsou jeho potravou“, říká zoolog Ondřej Wolf.

Borůvky, brusinky na vlhkých loukách nebo rašeliništích, v takových porostech na hřebenech Krušných hor tetřívci hnízdí. Jinde česká krajina prošla socialistickým boomem vysoušení. I díky tomu stavy tetřívků klesly z deseti tisíců až na pouhé desítky. Krušné hory hostí nejpočetnější populaci tetřívka u nás v České republice. Na základě toho byly vymezeny dvě ptačí oblasti, pro které je předmětem ochrany tetřívek obecný.

Jde o velmi zajímavého ptáka, samci se snaží v rituálních tancích ukázat jako ti nejlepší. Tokání tetřívků je velké divadlo nejen pro samičky, ale také pro milovníky přírody.

Zachránit tetřívky může voda v krajině, musí se ovšem zastavit vysoušení. Bez toho, aniž by jsme prováděli nějaká významná opatření v krajině, to znamená tzv.revitalizace rašelinišť a odvodněných luk je jisté, že tetřívci vymizí.
Ještě před sto lety žili tetřívci na celém území republiky, teď už se vyskytují jen na hřebenech hor.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz