Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. března 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 478 x přečteno

Unikátní lišejníky nedaleko Kraslic

Nedaleko Kraslic přírodovědci našli mimořádně vzácný lišejník. Jsou organismy, které, jsou schopny přežít v těch nejextrémnějších podmínkách. Lišejníky se uchytí nejen na obyčejných kamenech, ale také třeba na haldách po těžbě těžkých kovů.

Krušné hory jsou bohatou zásobárnou nejrůznějších rud a lákali horníky již ve středověku, těžila se zde napřiklad měď nebo nově třeba uran. Po těžbě zůstaly haldy kamení, jakási druhotná suťová moře. „Tato krajina byla velmi zničená, nicméně tyto výsypky, které po tom zarostly, tak v některých místech, které připomínají přirozený terén, se objevují velmi zajímavá místa, právě z pohledu lišejníkáře“, říká ekolog Radek Fišer.

Na začátku 21. století se tu objevil lišejník Rhizocarpon ridescens, který se vyskytuje na několika málo místech v Rakousku a Německu.

Vzácné haldě po těžbě mědi však hrozí nebezpečí. „Problémem současných rudných hal je opětovné těžení, materiál se používá do podsypů pod silnice, pod lesní cesty, nebo se díky novým technologiím může opět zpracovávat a kvůli tomu vlastně zanikají jedinečná stanoviště.

Rozemletím kamenů na štěrk vlastně končí život lišejníků. Vlastně jde o unikátní soužití hub a řas“, tvrdí opět ekolog Radek Fišer. Kromě vzácných lišejníků se v člověkem uměle vytvořených kamenných mořích vyskytují i další zajímavé organismy, třeba střevlíci.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz