Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

06. dubna 2009 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 953 x přečteno

Přehradní nádrž Carlsfeld, nejvýše položená v Krušnohoří

Talsperre Carlsfeld

Jen necelé dva kilometry od Národní přírodní rezervace Velké Jeřábí jezero najdeme tuto přehradu.

Přehradní nádrž Carlsfeld, zvaná také jako Weitersweise či Wilzschtalsperre, je nejvýše položená vodní nádrž ve Svobodném státu Sasko a leží na území města Eibenstock, u obce Carlsfeld. Mimo jiné je i nejvýše položená přehrada s pitnou vodou a po Schlusee i nejvýše položená přehrada Německa. Slouží k zásobování pitnou vodou a k ochraně před povodněmi. Vodním zdrojem je Wilzsch, která je vedlejším tokem Zwickauerského koryta.

Přehradní hráz vodní nádrže Carlsfeld je zakřivená samonosná hráz z lámaného kamene. Nádrž byla vybudována v letech 1926 až 1929 v blízkosti Carsfeldu v západním Krušnohoří (uvedení do provozu 1930).

Výstavba: Fa. Eduard Steyer, Lipsko. Výstavbou byla úplně odstraněna malá obec Weiterswiese. Od roku 1997 do roku 2000 byla nádrž od základu asanována. Pod hrází se nachází vodovod, ze kterého proudí upravená voda volným spádem do oblasti zásobování.

Koupání a i jiné volno časové aktivity v jezeře nejsou povoleny, jelikož se jedná o vodní nádrž s pitnou vodou. Turistika okolo přehradní nádrže je povolena a je možné vstoupit i na její hráz. Na východním konci hráze se nachází model výstavby přehrady, který byl vytvořen při její sanaci. Dne 22. července 1988 se přehnala lesem a i přes stavbu přehrady větrná smršť. V kruhovém šesti kilometrovém lesním průseku byly zničeny všechny stromy. Tuto událost připomíná pamětní deska umístěna v blízkosti vodní hráze.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz