Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. listopadu 2014 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 995 x přečteno

Výšlap na Bärenstein

Poslední dobou  jsem se začal rozmazlovat  železnicí Chomutov – Vejprty, proč si zase jednou nevychutnat Krušné hory v celé kráse i s poctivým výšlapem.

Navíc podle posledních informací bude železniční trať 137 Chomutov – Vejprty pro rok 2015 jezdit pouze od 1.5. do 28.9.

Smyslem a cílem byla návštěva česko-německé hranice, konkrétně Bärensteinu, což je hora na německé straně Krušných hor s nadmořskou výškou 898 metrů.

Nachází se přibližně dva kilometry severně od stejnojmenné obce. Stejně jako blízké vrchy Pöhlberg a Scheibenberg, které Bärenstein o několik desítek metrů převyšuje, vznikl erozí okolí rozsáhlého lávového výlevu a je tvořen bazaltem. Po úpatí hory vede okružní cesta s mnoha vyhlídkovými místy. Na vrcholu je v současnosti rozhledna s hotelem a restaurací.

Na samotný vrchol jsem objevil dvě cesty,  ta snazší jest po silnici, i když stoupání je i tak dost příkré a pak po žluté, která je drastická i pro pěší, natož s sebou tahat kolo.  Zase se nám odmění pěkným odpočívadlem s výhledem na Vejprty. Výhledy ze samotného kopce sice nejsou zcela kruhové, ale ze severu a západu jsou fantastické. Pod námi přehrada Cranzahl, Vejprty, či dominanty Klínovec a Fichtelberg. A vůkol samá zeleň a krásné lesy.

Část úseku byla pro mne krásnou klasikou, vždyť Bezručovo údolí, přejezd přírodní rezervace Prameniště Chomutovky s brodem , sjezd na Přísečnickou přehradu jsou sice stokrát projeté, ale pořád krásné.

Cyklovýlet jsem si chtěl zpestřit i výšlapem na Střední Špičák, ale během výletu muselo být přehodnoceno, doprovázela mne tmavá oblaka, výhledy by byly nicotné a o ty mi šlo především. Tu zleva Střední Špičák, tu zprava Velký Špičák. Ten se mi objevil ještě jednou při strmém stoupání po žluté z údolí Černé. Všude samý stín, jen ten samotný Špičák mi sluníčko osvítilo, téměř jak na objednávku.  Naštěstí před Vejprty se nebe roztrhalo a samotný Bärenstein se mi odměnil měrou vrchovatou.

Mezi Vejprty a městem Bärenstein najdeme zajímavé mezinárodní náměstí . Jedná se o souměstí,tam kde dříve stála celnice dnes objevíme důstojné místo pro setkávání sousedů z obou zemí a zároveň zajímavý přechod pro ty , kteří cestují z jednoho státu do druhého.

Návrat domů, na Šebík, k Cibulkovi, k Helče…

rašeliniště

přehrada Cranzahl

z Bärensteinu

přehrada Cranzahl

přehrada Přísečnice

Vejprty

z Bärensteinu

Velký Špičák

náměstí

Cranzahl

Route 2 779 021 – powered by www.bikemap.net
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz