Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. května 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 249 x přečteno

Triangulační věž na Bradáčově

Triangulační věž na Bradáčově u Valdštejnova zámečku ( Lichtenwald ) .Bradacov

Přibližně 15 km na sever od Litvínova se nad Fláskou přehradou v blízkosti německých hranic zvedá jeden z krušnohorskýh kopců, který se jmenuje Bradáčov.

Na jeho nejvyšším bodě se v 60. letech minulého století tyčila dosti vysoká dřevěná triangulační věž. Měla šest poschodí s kratšími žebříky, a proto nedosahovala takové výšky jako klasické šestipatrové triangulační věže.

Poskytovala pěkný výhled na blízké i vzdálenější hřebeny Krušných hor a také daleko do Německa. Ani tento původně zalesněný kopec se však nevyhnul průmyslovým exhalacím, které postupně zničily většinu lesů v Krušných horách. V současnosti je jeho vrcholek téměř holý. Vedle nejvyššího bodu, kde se dříve tyčila dřevěná triangulační věž, stojí pozdně barokní lovecký zámeček. K němu vede ze silnice ve vzdálenosti asi kilometr na jihozápad od vodní nádrže Fláje zhruba 1,5 km naprosto rovná cesta, která překonává převýšení asi 80 m. Od zámečku je hezký výhled na protější hřebeny, kde se vypíná nejvyšší kopec této části Krušných hor Loučná s bývalou vojenskou pozorovatelnou. Tento kopec leží ve Flájské oboře.

S použitím knihy “ Po stopách triangulačních věží a další turistické zajímavosti Čech a Moravy “ autor: Vladimír Pohorecký

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz