Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. června 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 572 x přečteno

Rozhledna Krásno

Jednou z nejzajímavějších rozhleden je  Krásenská rozhledna. Určitě stojí za to podívat se na svět shůry právě z ní. Věž je zajímavá spirálovitým schodištěm, které neobvykle vede po vnějším obvodu pětadvacetimetrové věže. Na jejíž vrchol vede stodvacet schodů. Stavbu rozhledny podnítila ve třicátých letech hospodářská krize. Občané Krásna se chtěli ubránit nezaměstnanosti, a tak se rozhodli postavit rozhlednu na vrcholu kamenitého svahu.

Stavba měla pozvednout turistický ruch, vždyť v blízkosti jsou lázeňská města Karlovy Vary a Mariánské Lázně. Podobu vyhlídkové věže navrhli místní obyvatelé – sochař Willy Russ a architekt Fritz Hoffmann. Zajištění nutných finančních prostředků se věnovali všichni obyvatelé a spolky města.

Roku 1933 začala stavba. Jako stavební materiál použili kameny z okolních svahů a věž budovali s pomocí nejprimitivnějších pomůcek, aby co nejvíce ušetřili. Přesto už v říjnu téhož roku museli dělníci práce přerušit – chyběly peníze. V červnu čtyřiatřicátého roku se na Krásenský vrch vrátil stavební ruch, věž byla hotova ještě na podzim a na počátku léta následujícího roku se rozhledna dočkala slavnostního otevření. Již po druhé světové válce ale začala stavba chátrat. Prvních oprav se dočkala až v osmdesátém roce. Začátkem devadesátých let již bylo zcela zřejmé, že je nezbytné uskutečnit generální opravu. Ta následovala roku 1996.

V červenci 1997 navštívili opravenou vyhlídkovou věž, která společně s protékajícím umělým kanálem Dlouhou stokou tvoří dominantní bod Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, první turisté. Náklady na opravu nakonec činily 1,3 mil. Kč. K věži se nejlépe dostanete buďto z Krásna, po žlutě značené turistické cestě, nebo od hřbitova, podél Dlouhé stoky. Z vyhlídkové věže jsou vidět kopce Krušných hor, Doupovské vrchy, Tepelská vrchovina či nejvyšší vrcholy Slavkovského lesa.

Vrchol je osazen vkusnými porcelánovými směrníky, které usnadňují orientaci. Roku 2001 se zde točily scény z filmu Andělská tvář, kde si rozhledna zahrála vězení.

Krásno

Krásno

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz