Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. června 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 891 x přečteno

Přírodní rezervace Údolí Teplé

Ve východní části CHKO Slavkovský les, jižně od Bečova nad Teplou, vyhloubila řeka

kaňonovité údolí s několika zaklesnutými meandry. Vytvořila zde malebnou scenérii příkrých lesnatých svahů s četnými skalisky.

Přibližně mezi Pramenským potokem, který přitéká zleva a Otročínským potokem, ústícím zleva, je toto území nejrozsáhlejší rezervací v rámci celé CHKO Slavkovský les. Na ploše 193 ha bylo vyhlášeno roku 1993.

Těžko přístupné údolí bylo již roku 1898 obstaveno tratí Karlovy Vary – Mariánské Lázně najdeme zde 4 tunely. Hlavním předmětem ochrany je krajinný ráz údolí, dotvořený dnes již technickou památkou rukodílně budovaného tělesa železnice. Lesní porosty mají charakter ochranného lesa, kde postupně bude dříve založená smrčina přeměněna na hodnotný smíšený suťový les. Na východní straně rezervace nacházíme pozůstatky milířů, které dokládají ovlivnění území lidskou činností. Nejvzácnější rostlinou, zde rostoucí je kapradinka skalní. Na dně údolí potěší zjara půvabná hajní květena ( orseje, sasanky, dymnivky ).

Přístup: Od železniční zast. Louka ( trať č.149 ) po silnici podél Teplé projdeme rezervací k S k parkovišti při soutoku Otročínského potoka s teplou (3 km). Možný je samozřejmě i opačný směr.

foto:Petr Uhlík

Údolí Teplé

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz