Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. června 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 172 x přečteno

Národní přírodní památka Svatošské skály

Slavkovský les, stejně jako Krušné hory či České středohoří je součástí Krušnohorské subprovincie.

Leží asi 6km od centra Karlových Varů na levém břehu Ohře.

Pro chráněné území je vžitý a používaný název Svatošské skály, přestože jeho úřední pojmenování zní Jan Svatoš, jenž vzniklo překladem z původního pojmenování německého Hans Heiling.

V žulovém masivu karlovarského plutonu vyhloubila řeka údolí, jejichž výsledkem jsou obnažené skalní stěny o výšce desítek metrů s pilíři a skalními věžemi. Podobné skály se vyskytují v celém údolí mezi Lotem a Doubím. Největší seskupení skal s bizarními tvary navozující svatební průvod jsou právě ty Svatošské. Nyní údolím prochází modře značená trasa , která pod skalami překonává řeku visutou lanovou lávku. Skály jsou hojně navštěvovány i milovníky skalního lezení.

Předmětem ochrany je pozoruhodný geomorfologický útvar s historickým a osvětovým významem. Malé území nemá biologický význam, ale je součástí neregionálního biokoridoru řeky Ohře se specifickým inverzním, pro rostlinstvo a živočichy důležitým mikroklimatem hlubokého údolí.

Naučná stezka Doubí – Svatošské skály – Hory je věnována geologicky a krajinářsky zajímavému údolí Ohře s NPP Jan Svatoš a prospektorské činnosti při vyhledávání ložisek cenných kovů ve středověku. V současnosti je okruh dlouhý 8km a má jen tři tabule.

Svatošské skály

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz