Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. června 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 179 x přečteno

Hrad Andělská Hora

Hrad Andělská Hora byl vystaven na strmé skále, první písemná zpráva je z roku 1402. V době husitských válek odtud podnikal loupežné výpravy Jakoubek z Vřesovic. Naloupenou kořist v něm poté ukrýval. Po roce 1437 zde sídlili Šlikové, kteří hrad přestavěli a upravili. Od nich ho koupil král Jiří z Poděbrad, poté se ho zmocnili páni z Plavna, opět jej dobylo královské vojsko a nanovo ho získali páni z Plavna.

Ti ještě pod městečkem stačili založit městečko, ale pro dluhy ho museli i s hradem prodat. Po porážce stavovského povstání se Andělská Hora stala majetkem Heřmana Černína z Chudenic.

V roce 1635 dobyli hrad Švédové.V roce 1718 hrad vyhořelo celé městečko, ale požár se přenesl i na hrad , od té doby je Andělská hora zříceninou. Zachovány zůstaly dvě vstupní brány, dvě nádvoří, zříceniny obytného paláce a zbytky obytných budov.

Na hradě měl v předbělohorské době alchymistickou laboratoř Jakub Tentzel. Jeho publikace o alchymii je uložena v Národním muzeu v Praze. Na zříceniny podnikali výpravy i lázeňští hosté z Karlových Varů. Johann Wolfgang Goethe tu dokonce oslavil svoje 37. narozeniny.

Hrad také poskytl působivé prostředí filmu Balada pro banditu.

Přístupová cesta vede podél jižního boku strmé skály, na jejím západním konci se stáčí obloukem zpět k východu.

Zdroj: Naučné stezky a trasy III od autora Karla Drábka.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz