Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. června 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 589 x přečteno

Národní přírodní rezervace Milešovka

České středohoří je stejně jako Krušné hory, součástí Krušnohorské subprovincie.

Národní přírodní rezervace Milešovka, s třetím nejkrásnějším rozhledem na světě.
Milešovka

Nejvyšší horou Českého středohoří je Milešovka s nadmořskou výškou 837m. Od nepaměti lákala svým vzhledem i chováním. Jako první ze vzácných hostů si ji všiml B. Balbín a korunoval ji na „Královnu Prostředních hor“. V roce 1810 ji složil poklonu J.W. Goethe a roku 1819 ji navštívil Alexandr von Humboldt, světový přírodovědec a cestovatel. Výhledem byl natolik okouzlen, že se sem vracel každý rok po dobu 20 let a Milešovku ocenil jako třetí místo nejkrásnějšího rozhledu na světě.Zvláštností této hory je i předpovídání počasí, je – li vrcholek zahalený mračny a na úpatí svítí sluníčko, přijde záhy déšť a naopak, prší-li na úpatí a na vrcholu je slunečno, brzy se vyjasní.

Za pozornost stojí skutečnost, že zde vznikla první turistická noclehárna. Počátkem 19. století si místní hostinský ve Velemíně všiml, že na Milešovku chodí mnoho návštěvníků a že by bylo záslužné kromě vyhlídky jim nabídnout i trochu pohodlí a možnosti se posilnit. Na vrcholu tedy postavil nejprve stolek s lavicí, po čase přístřešek a nakonec noclehárnu.

Milešovka je budována převážně sodalickým trachytem, což je mladá třetihorní vyvřelina podobná znělci.

Většinu území pokrývají bučiny.V zhledem k velkému zalesnění není zdejší květena příliš bohatá. Ojediněle se zde vyskytuje kosatec bezlistý, tařice skalní či lilie zlatohlávek. Ze vzácnějších živočichů lze spatřit výra velkého, datla černého a několik druhů sýkorek. Poměrně hojně se zde vyskytují netopýři.

Podstatná část hory byla vyhlášena roku 1951 chráněním územím na rozloze 251 ha jako NPR Milešovka.

Milešovka je i v současnosti důležitým turistickým cílem a rozhledovým bodem. Na vrcholu je meteorologická observatoř ÚFA AV ČR, pracující zde od roku 1905, různá telekomunikačnízařízení a další objekty, jejichž provoz negativně ovliňuje vrcholovou a podvrcholovou část NPR. Od severního úpatí vede na vrchol hory nákladní lanová dráha. Milešovka je součástí nadregionálního biocentra.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz