Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. září 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 380 x přečteno

Výlet na hrad Hazmburk

České středohoří je stejně jako Krušné hory, součástí Krušnohorské subprovincie.

Na pokraji Českého středohoří nad obcí Klapý u Libochovic nad Ohří vystpuje strmě z roviny nápadná silueta zdaleka viditelného čedičového kopce se zříceninou hradu Hazmburk.

Nejlépe se k ní dostaneme přímo z obce Klapý. Odtud se vydáme vzhůru po modré značce, která nás dovede asi po 2 kilometerch s převýšením 200 metrů až na vrchol kopce se zříceninou.Z nejbližší železniční zastávky u obce Slatina je to na Hamburk asi čtyři kilometry.

Tento mohutný gotický hrad, původně jménem Klapý, založil kolem roku 1300 Hynek z Lichtenburka. V roce 1335 se stal jeho majitelem Zbyněk Zajíc z Valdeka, který hrad podle svého erbu – zajíce ve skoku – přejmenoval na Hazmburk. Současně ho velkolepě přestavěl a rozšířil. Na počátku 15. století na něm sídlil loupeživý rytíř Vilém Zajíc.

Za husitských válek se snažil hrad několikrát dobýt Jan Žižka, vždy neúspěšně. V roce 1558 jej Zajícové prodali a od roku 1586 se uvádí již jako pustý. V nedávné době byl hrad po adaptaci dlouhodobě uzavřen. Dnes je již otevřen, ale adaptace stále probíhá. Kromě zbytků zdí se z něj dochovaly především dvě mohutné věže. Na nejvyšším místě stojí čtverhranná Bílá věž vysoká 25 metrů, trochu níž přibližně stejně vysoká válcová věž Černá věž, jejíž název vznikl podle tmavého čediče, z něhož byla postavena.

Když po 125 dubových schodek vystoupáme až k cimbuří Bílé věže, naskytne se nám krásný výhled do kraje. Směrem na západ a na sever vystupují jednotlivé kopce Českého středohoří a v pozadí jsou vidět hřebeny Krušných hor. Na severu se vypínají nejvyšší vrcholky Českého středohoří – Lilešovka, Hradišťany, Netečná i další. Severovýchodním směrem můžeme spatřit mimo jiné i Ještěd a Bezděz, na východě Říp a jížním směrem dohlédneme až ku Praze.

Přímo na hradě bylo zřízeno občerstvení a velice příznivá je i skutečnost, že je celoročně otevřen.

K Hamburku se vztahuje i řada pověstí. Po Napoleonově porážce zde prý francouzské vojsko zakopalo poklad. Kromě toho jsou prý v rozsáhlých podzemních sklepích ukryty sudy s výborným vínem, které hlídají tři mužíčci. Občas se tady má zjevovat i Bílá paní a létající saň zapřažená do kočáru. Pod Hamburkem prý také – podobně jako uvnitř Blaníku – spí bájné vojsko, které nám má přispěchat, až nám bude nejhůř.

Zdroj: Tipy na výlet Po rozhlednách a starých hradech Autor: Vladimír Pohorecký

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz