Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. září 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 832 x přečteno

Archeologický skanzen Březno

Expozice: Ojedinělý soubor rekonstruovaných pravěkých a raně středověkých obydlí a technologických zařízení. Ukázky ze způsobu života našich dávných předků.

Skanzen vznikl na základě výzkumného programu, který navazoval na výsledky archeologického výzkumu, jejich cílem bylo ověřit vědeckým experimentem technologické postupy a dovednosti potřebné ke stavbě obydlí a života v nich a vyzkoušet jejich funkčnost, při používání stejných materiálů a nástrojů, tak jak se používaly v minulosti. Během pokusů byla uvedena do provozu i replika hrnčířské pece, v níž se vypalovala keramika. Zkoušela se klíčivost obilí uloženého v zásobních jamách. Výsledkem toho všeho je současná podoba skanzenu, který se těší na Vaši návštěvu.
Jedním z objektů je tzv. dlouhý dům, stavba z mladší doby kamenné ( 4 000 let př. n. l..) Dům má konstrukci z kůlů, boční stěny z tesaných fošen a čelní stěnu se vstupem tvoří výplet ze silných prutů proplétaných mezi nosnými kůly. Čelní vrstva je pokryta silnou vrstvou mazancové omítky. Střecha je sedlová a mírně se sklání k zadní straně. Uvnitř domu je otevřené ohniště.

Tento dům posloužil právě při výzkumech jako expert. Obydlí, v němž byly ověřovány tepelné poměry v zimním období, zdali byl obyvatelný i přes zimní měsíce.

Další ukázkou dávného bydlení je časně slovanská chata z 6. století, zčásti zahloubená do země, tedy polozemnice. I tato chata, která byla vybudována jako první na počátku 80. let 20. století sloužila k experimentálnímu bydlení v zimních měsících.

Zajímavou stavbičkou je zásobní obilní jáma, pocházející z časného slovanského období. Jáma je válcovitého tvaru a je kryta sedlovým přístřeškem.

Další informace, včetně vstupného a otevírací doby najdete na www.muzeumlouny.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz