Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

04. září 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 809 x přečteno

Vyhlídkový kopec Bořeň

V nejzápadnější části Českého středohoří, mezi městy Bílinou a Mostem, se do výše 539 metrů nad mořem tyčí skalnatý, zčásti zalesněný kopec zvaná Bořeň.
BořeňKdyž na tento výrazný znělcový útvar s holým vrcholem budeme hledět z určitého směru, bude nám připomínat podobu lva.

Je modelován mrazovým zvětráváním, jsou na něm skalní věže, mrazoví sruby, suťová pole i pseudokrasová jeskyně. Uvádí se, že vrch tvoří největší znělcové těleso ve střední Evropě.

Nejlépe se k němu dostaneme, když pojedeme z Mostu směrem na Bílinu a kousek za obcí Liběšice, ležící vpravo od dvouproudé komunikace, odbočíme vpravo na úzkou asfaltovou silničku, jež vede vzhůru do lesa. Ta nás asi po 1 km jízdy zavede na parkoviště u Bořeňské chaty. Odtud půjdeme pěšky po zelené k vrcholu. Při stoupání dlouhém zhruba 1,5 km zdoláme převýšení zhruba 250 m. Z nejbližších želez. Zastávky Bílina – Kyselka vede na Bořeň asi 3 km dlouhá naučná stezka značená právě zelenou značkou.

Z bezlesého vrcholu kopce, jehož skalnaté svahy často zdolávají horolezci, je vynikající kruhový rozhled. Na severu se hluboko pod nimi rozkládá město Bílina, na severovýchodě na výběžku Českého středohoří uvidíme hrad Sukoslav, zvaný též Kostomlaty a stejným směrem za kopcem Pařez i vrchol Milešovky s věží. Na východě se tyčí druhý nejvyšší kopec Českého středohoří Hradišťany a na jihu další výrazné vrchy Českého středohoří, Oblík a Milá.

Na jihozápadě se v pozadí vypínají Doupovské hory, vpravo vystupuje nejvyšší hora Krušných hor, Klínovec s rozhlednou a televizním vysílačem. V jeho těsném sousedství vpravo uvidíme druhý nejvyšší vrchol Krušných hor Fichtelberg, také s rozhlednou, ten se ale již nachází v Německu. Vpředu se tímto směrem zvedá nedaleký výrazný znělcový kopec Zlatník; vpravo pod ním leží město Most a nad ním se vypíná kopec Hněvín s vyhlídkovou věží bývalého hradu. Za Mostem se táhnou až k severu další hřebeny Krušných hor, z nich na západě vyniká Jedlová, vrch s televizním vysílačem.

Na severozápadě se tyčí nejvyšší vrch střední části Krušných hor Loučná s bývalou vojenskou pozorovatelnou a na severu jejich další vrcholky, Bouřňák s turistickou chatou a vpravo Komáří hůrka, na kterou vede lanová dráha. Na jejím úpatí leží město Teplice a nízký vrch Doubravka s hradem V pozadí mírně vpravo spatříme nejvyšší stolovou horu Děčínský Sněžník s rozhlednou.

Kopec Bořeň je národní přírodní rezervací o rozloze 23 ha, která byla vyhlášena roku 1977. Najdeme zde vzácné rostliny, například hvězdici alpskou a hvozdník sivý, žije zde i výr velký.

Zdroj:Tipy na výlet, Po rozhlednách a starých hradech (5)

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz