Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

18. října 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 835 x přečteno

Vyhlídka Stümpelfelsen a vápencový lom

Nedaleko hraničního přechodu České Hamry – Hammerunterwiesenthal, nad stejnojmennou vesničkou najdeme vápencový lom a kamenolom.

Pokud navštívíme vyhlídku nad těmito lomy, budeme odměněni hezkým výhledem jak do německé, tak české části Krušných hor. My jsme tuto vyhlídku navštívili při cyklovýletu z Oberwiesenthalu do Chomutova.

Vyhlídka je těsně nad kamenolomem, o 600 metrů níže je pak vápencový lom.

Směr naší trasy určovala modrá turistická značka, kterou se lze pohodlně dopravit na kole z německého lyžařského centra až do Chomutova!! Celá trasa vede po německé části Krušných hor.

Důležitou roli v Hammerunterwiesenthalu hrálo vápno a kamení.

Zejména výstavba úzkorozchodné železnice byla příležitostí pro začínající těžbu horniny, všechny dodávky štěrku byly z místního kamenolomu.

Daleko za hranicemi Německa byl lom známý i svou dobrou kvalitou vápna. Používalo se jako stavební vápno, hnojivé vápno či jako mramorový prášek (moučka) pro sklářský průmysl.

Kamenolom zároveň zajišťoval výchozí materiál pro železniční, silniční a bytovou výstavbu, a dával tím pádem mnoha horníkům práci zajišťující živobytí.

Ještě do konce devadesátých let minulého století byla železnice, která protíná i tuto vísku, využívána pro přepravu materiálů, které se v těchto lomech těží.

Také na obrázku vidíte jednu hříčku přírody?

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz