Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. září 2014 Obce a místa

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 434 x přečteno

Mílov – zaniklá osada na česko-saské hranici

Původní osada „Mílov“ vznikla kolem roku 1546 a jako mnohé jiné osady v Krušných horách byla založena horníky.

V roce 1582 se v důlních spisech poprvé objevil název „der halben Meil“, což znamená „půl míle“.

Dříve se tato osada rozkládala na obou stranách podél česko-saské státní hranice. Sächsische Halbemeile (saský Mílov) patří pod obec Breitenbrunn a je od ní vzdálený zhruba 4,5 km. Tato vzdálenost odpovídá dle staré jednotky míry 1 hodině chůze = 8000 drážďanských loktů, což je přesně půl staré saské míle. Mezi saským a českým Mílovém stojí hraniční kámen nesoucí letopočet 1729 a monogram AR (August der Starke nebo-li August II. Silný, saský kurfiřt, polský král, velkokníže litevský).

V roce 1791 stávala na saské straně Mílová na Komářím potoce stoupovna (drtička rud) u štoly „Weidtmann Stölln“ a 3 obytné domy. Na české straně byly 4 domy.

Kolem roku 1830 nechal Christoph Glaser v českém Mílově vystavět malou římsko-katolickou kapličku zasvěcenou Sv. Janu Nepomuckému. Kaplička sloužila k modlitbám českých a německých obyvatel, ale také poutníkům a pocestným na staré jáchymovské cestě mezi Breitenbrunnem a Božím Darem (pův. název Gottesgab).

Historické události 2. světové války ovšem přerušily sousedské soužití českého a německého obyvatelstva v příhraničním regionu. Z české strany byli po roce 1945 obyvatelé tehdejších 9 domů vysídleni. V roce 1953 následovalo stržení všech domů včetně kapličky Sv. Jana Nepomuckého a na několik let zde vznikl hraniční pás se strážními věžemi. Na saské straně stojí v současnosti ještě 4 obytné domy.

Bývalé sídlo připomíná znovuobnovená kaplička sv. Jana Nepomuckého. Její dlažbu symbolicky tvoří kameny ze všech původních domů.

Slavnostní vysvěcení kaple sv. Jana Nepomuckého katolickými faráři z Česka i Německa proběhlo 17. května léta páně 2014

Kaplička na Mílově

Kaplička na Mílově

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz