Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

06. února 2010 Atrakce, Sport, Ski

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 6 268 x přečteno

Krušnohorská bílá stopa

Aktuální stav běžeckých tras najdete na Krušnohorská bílá stopa.


Krušnohorská bílá stopa je unikátní síť běžeckých tratí v Krušných horách v oblasti Lesná, Klíny, Dlouhá Louka, Bouřňák, Fojtovice a Telnice. Běžkařům nabízí strojově upravené stopy, které navazují i na stopy v sousedním Sasku. Nadmořská výška tratí se pohybuje od 750 do 950 metrů, což dává vyznavačům bílé stopy záruku dobrých sněhových podmínek.

Dosud totiž Krušné hory byly protkány jednotlivými, na sebe téměř nenavazujícími běžkařskými trasami, o které se nikdo v řadě míst nestaral nebo byly udržovány jen zřídka a nepravidelně. Šesti střediskům, které jsou provozovány občanskými sdruženími, se tak podařilo propojit hřebeny Krušných hor běžeckými tratěmi o celkové délce zhruba 350 km.

bílá stopaCelý projekt Krušnohorská bílá stopa je podporován jak soukromým sektorem (vlastníky středisek, sponzory), tak veřejným sektorem (městy, obcemi, Ústeckým krajem).

Pravidla údržby běžecké stopy

Předpokladem je výška sněhové pokrývky minimálně 25 cm.

Tratě jsou upravovány podle aktuálního počasí, předpovědi na další noc a den a polohy dané trati.

Mráz, bezvětří nebo slabý vítr: na noc upravujeme okruhy v lesích, ráno otevřené úseky.

Mráz, vítr, eventuelně sněžení: úprava ráno, jako první okruhy v lesích, poté otevřené úseky.

Silné sněžení, vítr: pouze základní lesní okruhy v místech nástupu, otevřené hřebenové úseky se neupravují.

Ledovka, větší vrstva ledu na tratích: neupravuje se, stroj pouze rozbije led na kusy.

Déšť: neupravuje se.

Vytáté úseky: upravuje se pouze za předpokladu, že lze zajistit přesun stroje po sněhu.

Střediska KBS (v těchto odkazech najdete kompletní informace o střediscích )

* Lesná

* Klíny

* Dlouhá Louka

*Bouřňák

* Fojtovice

*Telnice

V dalších letech budou moci návštěvníci každého střediska využít komplexních služeb, šaten, sprch, převlékáren a společných půjčoven běžek.

Horský klub Lesná, středisko návštěvníkům nabízí mnoho dalších aktivit – ubytování,restaurace, půjčovnu běžek a setů. V létě pak půjčovnu horských kol, víceúčelové hřiště, jízdu na koních a ponících nebo myslivost.

Na Horský klub Lesná navazuje Sport areál Klíny. Úsek udržovaných tras vede od Nové Vsi v Horách po oblast Fláje.
V tomto areálu si přijdou na své také vyznavači sjezdového lyžování, vyzkoušet můžete také snowtubing, horské koloběžky a Nordic Walking.

Krušnohorská bílá stopa, o. s. má na starosti úsek od Dlouhé Louky přes Žebrácký roh k Vrchu Tří pánů v délce 55 km. Také toto středisko může svým návštěvníkům nabídnout ubytování, restauraci, parkoviště pro 100 automobilů a občerstvení.

U Vrchu Tří pánů se setkává Krušnohorská bílá stopa, s dalším partnerem – Sport Centrem Bouřňák o. p. s. Ten pokračuje padesátikilometrovou trasou přes Nové Město, Moldavu a Cínovec do Dubí. Nabídka služeb turistům zahrnuje ubytování, parkoviště, občerstvení, půjčovnu sjezdových i běžeckých lyží, ohřívárnu a šatnu pro běžkaře.

Na Cínovci začíná úsek udržovaný Občanským sdružením okolí Fojtovice, které má na starosti 32 km až do Adolfova. Návštěvníci budou moci využít parkoviště pro 50 osobních aut, ubytování, občerstvení, restaurace, na své si přijdou i zájemci o jízdu na koních a hipoterapii.

Posledním partnerem Krušnohorské bílé stopy, o. s., je SKI klub Telnice.Toto sdružení završuje údržbou 30 km trasy v Nakléřově celou Krušnohorskou bílou stopu.Pro návštěvníky je připraveno parkoviště pro 400 aut, ubytování, restaurace a občerstvovací kiosky, lyžařská škola a půjčovna sportovního vybavení.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz