Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. února 2010 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 622 x přečteno

Železniční muzeum Rittersgrün

Sedm kilometrů od Potůčků najdeme Krušnohorské železniční muzeum.hory

Pouhých 6 kilometrů od tohoto muzea leží další zajímavost Krušných hor, tou je přečerpávací elektrárna Markersbachhory

Více na www.krusnohorsky.cz

Na konci 19. století, přesně 1. července 1889, začalo v Rittersgrün období železnice.

Železniční muzeum Rittersgrün

Tohoto dne přijel první plánovaný vlak Pöhlwassertalbahn z Grünstädtel do Oberrittersgrün. Celých 82 let byla udržována vlaková doprava „vláčku“ a provoz byl na trase v Pöhlwassertalu zastaven 26. září 1971. Po deseti letech se stal vlak, mezi obyvateli láskyplně nazýván „Pohler Pussel“, součástí průmyslových dějin obce. Úzkokolejka nesloužila jen k přepravě osob, ale i jako důležitý a spolehlivý dopravní prostředek pro místní průmysl.Vláček Pöhlwassertalbahn z Grünstädtel do Oberrittersgrün v Krušných horách měl rozchod kolejí 750mm a patřil k síti saských úzkokolejek. Na externích internetových stránkách Toma-Karstena Alexandra najdete historický nástin k úzkokolejce, která je odstavená od roku 1971.

Se zahájením provozu úzkokolejky mezi Grünstädtel a Oberrittersgrün začalo pro Rittersgrün, kromě již uskutečněné industrializace, též období turismu. Více a více rekreantů přicházelo do obce Rittersgrün, která byla známá pro své mírné klima a slouží dosud jako výchozí bod pro výlety k blízké a nejvyšší hoře německých Krušných hor, Fichtelberg.

Popis muzea
Na začátku naší výstavy informujeme v přijímací budově o historii obci Rittersgrün. Je zde k vidění například kopie„ Rittersgrünského meteoritu“, který byl v roce 1833 nalezen lesním dělníkem Karlem Augustem Reißmannem.

V bývalé služebně se můžete informovat o technickém vybavení železničního provozu a částečně i vyzkoušet, jak vypadala taková práce v minulosti.

Ve skladišti přijímací budovy se nachází stálá výstava „Staré povoznictví v Krušných horách“. Exponáty a písemnosti zde připomínají dobu, kdy ještě neexistovaly vlaky. Podkroví skladiště slouží pravidelně pro mimořádné výstavy.

Ve venkovních prostorách je k vidění vystavovaný vlak, který tvoří rekonstruované vagony, a v něm vystavované tabule a texty, které nám přibližují historii úzkokolejek. Dále je zde v areálu před přijímací budovou a lokomotivním depem rozsáhlá sbírka různých lokomotiv a osobních a nákladních vagonů. Jeden z nejkrásnějších exponátů je Císařský poštovní vůz č. 1700, který jezdil na naší trase mezi 1892 a 1916. Návštěvníci zde mohou vhodit pohlednice a dopisy – ty budou poslány dál k adresátovi německou poštou (Deutsche Post AG).

V horním patře lokomotivního depa čeká na návštěvníky zážitek ve formě stálé výstavy vývoje modelových vláčků s velkým funkčním modelem automatizovaného modelářského železničního zařízení s kolejí velikosti H0.

Otevírací doba

Duben-říjen:

Úterý – neděle

10,00 – 17,00 hodin

Listopad-březen:

Úterý – neděle

10,00 – 16,00 hodin

Zavřeno v pondělí

Vstupné

Dospělí: 3,50 Euro
Děti: 1,50 Euro
Žáci, studenti, osoby se zdravotním postižením: 2,50 Euro

Domovské stránky: Železniční muzeum

Součástí Saského muzea úzkokolejek je i parkový vláček, nejmladší vláček v Sasku, najdeme jej hned vedle nádraží.

součást muzea

Po polní trati na 600-mm kolejích jezdí pro Vás z nádraží Oberrittersgrün přes část krásného údolí Pöhlbachu až do horní otočné smyčky a zpátky. Můžete přitom obdivovat nádhernou přírodu a i to, co všechno se dá na tak úzkých kolejích dokázat.

Náš parkový vláček je kromě útulných výletních jízd také ideální pro společenské jízdy při oslavách narozenin, svateb, jubileí nebo pro firemní výlety.

Úterý až neděle:

10.00 – 17.00 jede v intervalu 1 / 4 hodiny a podle potřeby

Zavřeno v pondělí

Jízdné:

Dospělí: 2,00 euro
Děti: 1.00 euro
Skupina: 1.00 euro (za osobu)

Z německého jazyka přeložil Honza Kučera – Galdra – www.profifotoart.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz