Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. dubna 2010 Železnice, lanovky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 785 x přečteno

Švestková dráha se protáhne, vlak pojede až do Litoměřic a častěji

Více o Švestkové dráze se dočtete na Švestková dráha .

Oblíbené víkendové jízdy motorovým vlakem po tzv. švestkové dráze budou letos v létě vozit turisty zMostu až do Litoměřic. Na nepoužívané železniční trati jezdil motoráček i v minulých dvou letech, tehdy ale končil už v Lovosicích.

Litoměřice letos přidaly 40 tisíc na provoz vláčku, aby jezdil až sem. Přispívá na něj i Ústecký kraj a další obce na trase přes Obrnice, Libčeves a Třebívlice. Loni stál provoz 400 tisíc korun, letos se náklady zvýší asi na 550 tisíc korun.Kromě delší trati díky tomu bude vlak také jezdit častěji, o dva měsíce déle, už od června a až do září, a navíc by měl sloužit i cyklistům. „Počítáme s připojením vagonu pro kola, předpokládáme totiž, že právě cyklisté jej ve snaze navštívit zajímavá místa Českého středohoří v hojné míře využijí,“ řekl místostarosta Litoměřic Jaroslav Tvrdík. Přepravu kola, za kterou se bude platit 20 korun, by si ale podle něj měli lidé raději objednat předem. Tvrdík čeká, že počet pasažérů díky tomu všemu stoupne z loňských 1 700 na plánovaných pět tisíc.

Motorový vlak by přitom teoreticky nemusel končit v Litoměřicích, mohl by jezdit až do Úštěka. Pěším i cyklistům by se tak rozšířily možnosti, kam jet na výlet. „Nabídku jsme nedostali, zatím nepočítáme s tím, že by vlak jezdil až k nám pravidelně,“ uvedl starosta Úštěka Bohumír Jasanský. Na historické jarmarky už ale motorák do Úštěka několikrát ročně návštěvníky vozí.

Švestková dráha získala název podle švestkových alejí a sadů, jimiž vlaky projížděly už před 2. světovou válkou. První vyjel roku 1898. Pravidelný provoz tu skončil před 3 lety, od roku 2008 historickou trať jako turistický projekt podporuje Ústecký kraj.

***

FAKTA Jízdní řád „Švestková dráha“ mezi Mostem a Litoměřicemi bude jezdit vždy o víkendech od 5. června do 26. září. Jízdné je 40 korun. Odjezdy z Litoměřic do Mostu jsou v 8.17 a 15.17 hodin, zpátečním směrem z Mostu do Litoměřic jede vláček v 10.03 a 17.03 hodin.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz