Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

18. července 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 683 x přečteno

NPP Vrkoč a 12 m vysoký vodopád Podlešínského potoka


Vrkoč

Podél železniční trati mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi nalezneme výraznou skálu s unikátním vějířovitým uspořádáním sloupců čedičové horniny, která se tyčí v západním svahu labského kaňonu u Vaňova.

Je to PP Vrkoč, vyhlášena roku 1966 na rozloze 1,4 ha. V sousedství sklaního útvaru je 12 m vysoký vodopád Podlešínského potoka, nejvyšší v Českém středohoří.

Geologické podloží této oblasti Českého středohoří tvoří druhohorní křídové pískovce. Ty byly na mnoha místech později, v miocenním období mladších třetihor, proraženy výstupem žhavého magmatu, které cestou k zemskému povrchu ochlazováním tuhlo, přičemž získávalo charakteristickou sloupcovitou odlučnost. V případě Vrkoče jde o těleso tvořené olivinickým čedičem, jež utuhlo ve formě mohutné žíly uvnitř pískovců. Protože během ochlazování podléhalo tlakům ze stran i shora, došlo k onomu mimořádnému vějířovitému uspořádání sloupců této horniny.

Tak alespoň vysvětlují geologové tento vzácný a zároveň krásný fenomén neživé přírody. Na vyproštění celého čedičového tělesa z měkčích pískovců mělo Labe celých 10 mil. let, kdy se zahlubovalo do krajiny. Obnažená žíla zarůstala vegetací a nic by se nestalo, kdyby člověk nezačal na konci 19. století stavět železniční trať. Při odstraňování překážející skály odkryli dělníci její vnitřní podobu, jak ji známe dnes. Budiž dík našim předkům, že tento útvar nezmizel úplně, ale byl zachován ve své podobě, která ilustruje pozvolné děje odehrávající se při tuhnutí magmatu pod zemským povrchem.

Nejhezčí pohled je na Vrkoč od železniční trati, zejména zjara, kdy skálu porůstají trsy nápadně žluté tařice skalní. Vysoko v lese u rozcestí tur. tras je skryt 12 m vysoký vodopád Podlešínského potoka, kolem něho skalní stěna složená ze svisle uspořádaných čedičových sloupů, které mají 1-2 m v průměru.

Přístup:
Autem nebo busem MHD z Ústí nad Labem do Vaňova, odtud po zelené na vrchol, čeká nás nádherný výhled, nebo od žel. Stanice Ústí n.l. hlavní nádraží po žluté značce k J rozcestí. Pod Vrkočem poblíž vodopádu a odbočkou na vrchol (200m).

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz