Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

17. srpna 2009 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 227 x přečteno

Zubrnice, skanzen v Zubrnici – soubor staveb lidové architektury

Zubrnice

České středohoří je stejně jako Krušné hory, součástí Krušnohorské subprovincie.

České středoří nám nabízí mimo překrásných naturálních útvarů, které nám vytvořila příroda, také místa vytvořena lidskou rukou. Je to například skanzen v Zubrnicích.

České středohoří, typická a lehce zapamatovatelná krajina s kužely sopek, skrývá skvosty lidové architektury. Soubor roubených, hrázděných a zděných památek najdeme v Zubrnici. Jde o jeden z nejmladších skanzenů Čechách a pro muzejní účely byly využity nejhodnotnější stavby ve středu města i v jejím okolí, průběžně doplňované o drobné objekty, přenesené sem z jiných lokalit.

Expozici tvoří statek, studna, kostel, špýchar,obchůdek,škola a nádraží. Na návsi můžeme obdivovat barokní studnu z roku 1965, která sem byla přemístěna ze Střížkovic u Ústí nad Labem. Je ozdobena nápisem „ amor dei et proimi causa fonti“ – Láska k bohu a bližnímu tuto studnu proslavila.

Z dalších drobných staveb je tu milník z konce 18. století, smírčí kříže, kamenný krucifix či boží muka z roku 1700.
Zajímavá je zemědělská usedlost čp. 61, která je součástí komplexu připomínajícího život a práci lidí v hospodářských dvorech. Roubená patrová stavba je doplněna drobnými stavbami včetně sušárny ovoce. Ve zděném patrovém domě čp.74 pocházejícím z pol. 19. století, je expozice vesnického obchodu, v němž si můžeme prohlédnout mnoho cenných detailů.
Jedinečnou stavbu navštívíme v údolí Lučního potoka, v místní části Týniště.

Jde o malý mlýn s vodním kolem na horní pohon. Vlastní obytný dům je patrový a roubený, doplňuje ho roubený přístavek – mlýnice. Mlýn, pocházející z roku 1803 je jedním z 20 mlýnů a pil, které na Lučním potoce stávaly ještě po druhé světové válce. Ve zděné školní budově byla v roce 1997 otevřena expozice staré vesnické školy.

Technickou památkou je nádraží, v jehož prostorách je Malé železniční nádraží. Historická lokálka dnes vede z Velkého Března do Zubrnice.

Okolí:
Buková hora – mohutný zalesněný hřbet. Z Humboldtovy vyhlídky na skalisku jsou daleké výhledy. Při lesní Rytířovské cestě je mohutná čedičová skála Ptačí kameny.
Homole – podhorská vesnice
Levín – starobylé městečko s hrnčířskou tradicí. Jižně od Levína, v místě bývalého hradiště nad osadou Hradec je mauzoleum rodiny průmyslníka Scroll.
Velké Březno – novorenesanční nový zámek, původně vila Chotků, veřejnosti přístupný.
Kompletní informace o otevírací době a ceně vstupného se dozvíte na těchto stránkách .
Kontaktní informace :

Kontaktní informace

Telefon (rezervace prohlídek)
475228267

Poštovní adresa
Zubrnice č.p.27, pošta Ústí nad Labem, 400 02
Elektronická pošta
Muzeum: info@zubrnice.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz