Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

13. srpna 2010 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 653 x přečteno

Přírodní památka Studenec

hory

Čtyři kilometry severně od Krajkové, v mělké kotlince v západní části osady Horní Studenec se nalézá v nadmořské výšce asi 645 metrů přírodní památka Studenec.

Byla vyhlášena v roce 1989, rozprostírá se na ploše 2,78 hektaru a chrání přirozený mokřadní ekosystém zahrnující malý zarůstající rybníček a podmáčené louky v jeho okolí.V rybníčku nalezneme ohrožený ďáblík bahenní (Calla palustris). V okolních zrašelinělých loukách je ve společenstvu ostřice zobánkaté (Carex rostrata) místy hojná vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata), častý je také zábělník bahenní (Comarum palustre). V ostřicomechových porostech nalezneme prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) nebo klikvu bahenní (Oxycoccus palustris).

Fauna je zastoupena především obojživelníky a plazy. Při zoologickém průzkumu byl zjištěn výskyt čolka horského (Triturus alpestris), skokana hnědého (Rana temporaria), ropuchy obecné (Bufo bufo), ještěrky obecné (Lacerta agilis), ale i zmije obecné (Vipera berus) a užovky obojkové (Natrix natrix).
PP Studenec leží v jižní části přírodního parku Leopoldovy Hamry

foto a text : Petr Uhlík

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz