Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. května 2012 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: 2 | 2 593 x přečteno

Za historií Flájí

Pokud budeme v těchto místech v čase letních prázdnin můžeme navštívit samotnou Flájskou oboru, kdy je pro veřejnost otevřena cyklostezka č. 3072, která vede do nížiny přes Šumné údolí, nebo navázat na cyklostezku č.23 a tím neopustíme krušnohorské planiny.

Cílem tohoto výletu bylo poznat pamětní místo bývalé obce Fláje a opět si projet, tedy aspoň pro mne snad nejkrásnější trasu pro kola v Krušných horách.

Najdeme ji na červené turistické z Českého Jiřetína do Mníšku a je zároveň součástí Evropské dálkové trasy E3. Tento konkrétní úsek je dlouhý přes 15 km, povětšinou kopíruje německou hranici a je to opravdu úžasný úsek. Vede divočinou, kde nevidíme ani centimetr čtvereční asfaltu. Sice nás tam čeká jedno větší stoupání ale pak jsme zase odměněni povětšinou příjemnými klesáními.

Občerstvení proběhlo v příjemné venkovní hospůdce v Českém Jiřetíně U Kominíka. Asi sto metrů od ní je kostel svatého Jana Křtitele. Dřevěný roubený kostel sv. Jana Křtitele se původně nacházel v obci Fláje.

V letech 1951-1964 byla postavena v místech obce Fláje Flájská přehrada. Dřevěný kostelík byl jako významná památka lidové architektury rozebrán a v roce 1969 přemístěn právě do nedalekého Českého Jiřetína.

Z Bernavy

U Bernavy

kostel v Malém Háji

pohled na rozhledu na Růžovém vrchu

Pamětní místo bývalé obce Fláje

Bývalé Fláje

přítok do Flájské přehrady

kostel v Českém JIřetíně

Česko-německé pohraničí na červené trase


Cyklistická trasa 1597281 – powered by Bikemap 
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (4hlasů, průměr: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz