Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

30. května 2012 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 2 522 x přečteno

Na Satzung a Hirtstein – palmovou skálu novým přechodem

Určitě existuje několik tras jak se dostat k dnešnímu cíli výletu, tedy podívat se na kamennou palmovou skálu na Hirtsteinu nad německou vesničkou Satzung.

Očekávejme jen jedno pozvolné stoupání ze základu  350 m.n.m zhruba do výšky 850 metrů, při délce 15 kilometrů to není tak drastické a pak už jen poslední kratší výšlap na Hirtstein. Není to takové to nahoru – dolu, v horních partiích Krušných hor je to už v tomto výletě spíše o rovině.

Trasa byla vybrána přes Horu Svatého Šebestiána, kde můžeme doplnit energii u  Cibulky. Jeho občerstvovnu oceníme zvláště v zimních měsících,  když odsud máme naplánované běžkování. Otevírá-li již s příjezdem prvního ranního autobusu což v zimních měsících je k nezaplacení, musíme mu to oplatit návštěvou v měsících letních.

Ze „Šebíku“ pak vede zpevněná cesta, okořeněná jedním přejezdem přes řeku Chomutovku, v těchto místech ji berme spíše za potok až dojedeme na cyklostezku č.23.

Česko – německou hranici přetneme na novém přechodu s dřevěným mostkem. Na německé straně pak cesta vedoucí k Hirtsteinu je hojně využívány i v zimních měsících běžkaři. Bývají zde skvěle upravené stopy, potkat zde běžkaře ve všední den lze skoro považovat za zázrak. Při tvorbě běžeckých stop mezi Českem a sousedním Saskem je nebetyčný rozdíl.

Na druhou stranu  i to  běžkování na té naší straně má své kouzlo, důkazem je třeba výlet přes Novoveské rašeliniště na Jelení horu .

Na samotném Hirtsteinu nad Satzungem objevíme přírodní památku. Je to vyhaslá sopka jejíž zvláštností jsou čedičovou intruzí vytvořené čedičové plochy, které se vyznačují formou silně zvětšených květin a palmových výhonků. Tyto „výhonky“ byly  roku 2006 označeny Akademií geologických vědců v Hannoveru jedním ze 77 nejvýznamnějších německých geotopů.

Pokud se přemístíme k rybníčku u větrných elektráren vidíme na Klínovec, Fichtelberg či Jelení horu.

Zhruba na 30. kilometru tohoto výletu začne pomyslnou hranici mezi německým Reitzenhainem a českým bývalým Pohraničím vytvářet krásně meandrující potok Černá..

Do Čech se vrátíme zpět právě přes Reitzenhainem a v místech bývalého Pohraničí pokračujeme po modré  k Novému Domu  kde  zamíříme k Dieterově štole a přes údolí Kameničky a malebnou Kameničku do Chomutova stále po modré turistické značce.

Občerstvit se pak můžeme jak na I. či II. mlýně.

brod přes Chomutovku

Pohled z Hirtsteinu

meandry Černé

z Hirtsteinu na Jelení horu

Kamenička

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz