Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

24. února 2012 Fotoseriály

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 907 x přečteno

Přes Novoveské rašeliniště na Jelení horu

Oproti loňskému výletu Přes Novodomské rašeliniště na Kameničku   bychom našli plno odlišností.

Co snad jedině souhlasilo, že sem opět začal u Cibulky, tedy na Hoře Svatého Šebestiána, bylo to bez tlačenky, jen jeden rum a dvě piva.

Hned naproti hospodě u Cibulky stával dříve nádherný kostel .



Toto běžkování je na hony vzdálené té masové jízdě na běžkách, kdy za nás udělá rolba stopu jak na klasiku tak na bruslení abychom pak v ní potkávali spoustu běžkařů, někdy až nepočítaně. Toto běžkování je opravdu o něčem jiném.

Není to jen o tom lámat časové rekordy,  polykat kilometry,  ale pokochat se zdejší krásnou krajinou a objevit místa kam se v ostatní roční období prostě nedostaneme. A zmizet z toho lidského hemžení. Za celou dobu jsem v těchto končinách nepotkal živou bytost přitom „běžkovýlet“ trval rovné čtyři hodiny.

Lyžování v popisovaných místech bývá krásné a vzácné zároveň, nemusí se až tolikrát opakovat.

Stopy nikoliv strojové, si vytváří běžkaři sami . Nadšenci musí být znalí tohoto krásného koutu Krušných hor aby věděli v té spoustě sněhu kudy kam a stejně ještě nemáme záruku že se běžecké stopy  dočkáme.

Ještě musíme doufat, že několik dní nám nebudou z oblak padat sněhové vločky, aby právě ti znalí do těchto končin vyrazili a stopy vydržely.

Pokud jsou podmínky splněny a k tomu nám sluníčko spolu s mraky vytvoří fotogenickou kulisu není co řešit.

Musím prostě zdolat Jelení horu na běžkách.

Krajina je spíše rovinatá, jen před samotnou horou předpokládejme nejdříve mírné klesání, o to pak strmější bude stoupání při zdolání hory. Před samotným vrcholem Jelení hory bylo pro mě snažší běžky sundat, i když sem se brouzdal po kolena ve sněhu. Tento úsek je nesjízdný i v létě na kole, na vině není fyzička, ale spíše strmost poslední fáze stoupání.

Popisovat jak neskutečný byl nejen výhled ale i celý výlet toho dne nemá cenu, k tomu snad poslouží obrázky.

A aby aspoň byl letošní a loňský ski-výlet v něčem podobný, počet rumů jsem dorovnal u Cibulky až po návratu. Určitě jsem si je zasloužil.

Jeden obdobný výlet na Jelení horu, tentokráte na kole z Chomutova s mou milou Mílou  najdete v článku Z Chomutova na Jelení horu


Hike route 1423072 – powered by Wandermap
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (3hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz