Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. června 2012 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 367 x přečteno

Čtyřmi údolími – Bezručovým, údolím Kameničky, Načetínským a Telčským údolím

Při tomto výletu poznáme čtyři krásná krušnohorská údolí chomutovského okresu, navštívíme Volárenský rybník a nad Bernavou se nám otevřou pěkná panoramata do nížiny.

Trasa vede povětšinou po lesních asfaltkách či zpevněných cestách.

Chomutov opustíme Bezručovým údolím, můžeme použít i podél silnice souběžně vedoucí cyklostezku. Tu doporučuji ale používat spíše ve všední dny. Přes dny volna je přeplněna jak chodci, bruslaři, kolaři tak i domácími miláčky na volno.

Po pěti kilometrech začíná údolí Kameničky s úchvatnou přehradou Kamenička.

Po zdolání mírného desetikilometrového stoupání po cyklotrase č.3078  ji na chvilku můžeme opustit a navštívit sto metrů vzdálený Starý rybník u Nového Domu. Vrátíme se na cyklotrasu 3078 s novým a hlavně kvalitním asfaltem, že i nejvytíženější česká dálnice Praha – Brno by mohla tento povrch závidět. Do Načetína nás pak dovede cyklostezka č.23, což je vlastně páteřní cyklostezka přes celé Krušné hory od Chebu až po Děčín.

Načetínské údolí nezačíná za Načetínem, ale kupodivu až za Kalkem. Před několika lety bylo údolí díky povodním na několika místech neprůjezdné, dnes lze opět dojet až do Brandova. My však v místech bývalé Gabrieliny Huti odbočíme do Telčského údolí, což znamená po modré turistické značce. Pak se vlastně zase vrátíme v „protisměru“ na cyklostezku č.23 k Volárenskému rybníku.

Na Volárenském rybníce v nadmořské výšce 800 metrů nad mořem můžeme zregenerovat na zastřešeném odpočívadle, rybník je v létě vhodný i ke koupání. Od něj odbočíme vlevo na šotolinu a již spíše rovinatým terénem dorazíme na sedm kilometrů vzdálenou Bernavu, chvíli po žluté turistické aby následovala cyklotrasa č. 3081.

A pak už jen sjezd přes Mezihoří a Blatno.

Občerstvit se můžeme u Inky v Načetíně, na Bernavě, v Mezihoří, u Štěpána na Blatně nebo I. či II. Mlýně v Bezručově údolí kam vede naše zpáteční cesta.

Údolí nad Kameničkou

Starý rybník u Nového Domu

Načetínské údolí

Telšské údolí

Telčské údolí

Volárenský rybník

Volárenský rybník

z Bernavy


Cyklistická trasa 1601900 – powered by Bikemap
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz