Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. září 2012 Naučné stezky

Oblasti: | Komentáře: 2 | 6 083 x přečteno

Stezka krušnohorských pověstí

Krušnohorský kraj byl dříve daleko nedostupnější než dnes, hluboké lesy se střídaly se skalnatými údolími a stržemi, močály, hlubokými rašeliništmi, ale také kamenitými poli na kterých rolníci a jejich rodiny bojovali o každou bramboru nebo zrno pšenice.

Krušné hory tímto soužitím člověka s divokou a krásnou přírodou získaly skutečnou duši a počaly dýchat historkami a báchorkami, ať už smyšlenými nebo pravdivými. A o tom pojednává  Stezka krušnohorských pověstí odrážející bohatý duchovní život lidí, kteří inspirováni zdejším krajem a lidským údělem, dráždili svou fantazii a obohacovali nejen dětský pohádkový svět.  Stezka na vás dýchne magickým kouzlem a troškou historie Krušných hor.

Pod rozhlednou Plešivec, jehož součástí je známé lanové centrum , vstoupíme  dřevěnou  branou  do světa bájí a pohádek. Najdeme zde devět pohádkových bytostí.

Nejznámější ze všech krušnohorských skřítků byli Permoníci . Nevysocí stařečkové s vousy až k opasku, s velkou hrudí a poměrné krátkými nohami většinou v havířském oblečení s lucernou a ostatní výzbrojí nám tu v okolí zanechali všelijaké jámy, rokle, jeskyně ale i sopky, které s oblibou zakládali.

Dále zde mají své místo Čert, Marzebilla, Ohnivec, Loupežníci, Šrakakal, Hejkal, Rytíř a Ohnivé ženy. U každé bytosti najdeme i příjemné vyprávění.

 

Stezka krušnohorských pověstí

Čert

Šrakakal

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz