Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

13. ledna 2013 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 4 584 x přečteno

Muzeum kosmonautiky Muldenhammer

Hlavním posláním této v rámci celého Německa jedinečné expozice je přiblížit široké veřejnosti užitek, jaký má lidstvo z průzkumu vesmíru. Na základě historického nástinu poznatků a vývoje astronomie, stejně jako přání člověka opustit svou rodnou planetu, Vám představíme první letecké a raketové experimenty. Toto téma se pak dále rozvíjí, a to přes první umělé družice Země, první sovětské a americké muže ve v esmíru, program přistání na Měsíci, Zemi blízké i intergalaktické kosmické družice a sondy, dále kosmické stanice tehdejší doby až po novou Mezinárodní kosmickou stanici.

Ve výstavním komplexu automatických kosmických letů (tj. bez osádky) je znázorněno především široké spektrum Zemi blízkých družicových stanic, mezi které patří dnes již neodmyslitelné telekomunikační družice, meteorologické družice, družice k průzkumu životního prostředí a speciální vědecké družice. Díky podpoře národních i mezinárodních úřadů pro kosmonautiku a institucí pro průzkum vesmíru je návštěvník působivě informován o nejnovějších poznatcích družic pro dálkový průzkum a družic pro monitorování životního prostředí, jakožto i o jejich použití ve výzkumných oborech jakými jsou např. meteorologie, kartografie, oceánologie, komunikace a ekologie.

Ve výstavním prostoru pilotovaných kosmických letů jsou dokumentovány zejména lety, kterých se účastnili němečtí astronauti a kosmonauti. Ve vyhrazené místnosti je samozřejmě kladen obzvláštní důraz na let prvního německého kosmonauta pocházejícího z Morgenröthe-Rautenkranzu – Dr. Sigmunda Jähna. Vedle původních skafandrů a přístrojů pro průzkum tato expozice zahrnuje i mnohé zajímavé exponáty, které vyprávějí o zcela všedním životě ve stavu beztíže a způsobu využívání výsledků letů do vesmíru v oblasti medicíny, biologie, průmyslu i v denním životě. Téměř všichni němečtí, ale i mnoho ruských a amerických kosmonautů a astronautů přispěli osobními dárky ze svých letů podstatnou měrou k tomu, že tento výstavní komplex vyzařuje zvláštní půvab.

V „Magickém sále“ se návštěvník může pokusit představit si při sférických zvucích rozsáhlost kosmu …

„Planetový sál“ Vám umožní nahlédnout do vědeckého průzkumu naší Sluneční soustavy. Na různých počítačích může návštěvník simulovat vlastní let do vesmíru, vyvolat hlášení sond Voyager nebo si prověřit znalosti o astronomii a letech do vesmíru.

Ve zdejší promítací místnosti si můžete vybrat ze široké nabídky jedinečných videofilmů.

12535627

Muzeum kosmonautiky

Informace o ceně a otevírací době najdeme zde

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz