Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

24. ledna 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: 1 | 819 x přečteno

Lauterstein

Vzdušnou čarou 12km od Kalku mezi městy Marienberg a Pockau Lautersteinse nalézá nevelká obec Niederlauterstein se zříceninou hradu. Ten je prvně písemně zmiňován r. 1304 pod tehdejším názvem „Luttirstein“.

Hrad stojí na strmé skále nad západním břehem potoka Schwarzen Pockau a v době středověku měl za úkol, stejně jako hrad Wildeck ve městě Zschopau, chránit starou obchodní cestu vedoucí z Lipska přes Marienberg (založený až r. 1521) do Čech. Mezi lety 1286 až 1323 v průběhu válek o ovládnutí panství Schellenberg hrál hrad Lauterstein velmi důležitou roli.

Hrad byl na počátku 17. st. impozantní stavbou se 4 patry, spodní 3 podlaží byla zděná, horní 4 poschodí bylo hrázděné konstrukce.

V průběhu třicetileté války švédská vojska vydrancovala zdejší okolí a zapálila spoustu budov a bylo zabito značné množství obyvatel. Většina lidí hledala útočiště v temných lesích Krušných hor. Také obyvatelé hradu se ukrývali před švédskými jízdními vojsky, které táhli údolím Pockautal. Místní lidé se jim nebránili a tak byli pro vojáky lehkou kořistí. Opuštěný hrad byl v březnu 1639 od nich zapálen a bohužel vyhořel až do základů.
Od té doby se nám až do dnešní doby zachoval v téměř nezměněné podobě jako zřícenina.

Dispozice hradu se skládá ze dvou částí, v jedné se nachází válcová věž kruhového půdorysu pocházející z II. pol. 12. st., a v druhé stojí pravděpodobně mladší hranolová věž. Stavba se řadí spolu s hrady podobného věžového typu (bergfritové dispozice) Purschensteinem a Rauensteinem mezi nejstarší světskou architekturu v oblasti Krušných hor.

Uprostřed areálu stojí válcový bergfrit s vnějším průměrem 8,5 m. Tloušťka jeho zdí činí 3 m. Vstup do věže je zakončen portálkem s valenou klenbou, nalézá se ve výšce pouhých 5 m. Severovýchodním směrem od něj se nachází zřícenina hranolové věže (patrně donjonu), jenž byla vystavěna na základech staršího paláce. Tato původní, pravidelná stavba měla půdorysný rozměr 12 x 6 m.

Jižní a severovýchodní část dispozice byla chráněna parkánovou hradbou, severozápadní část – mezi oběma věžemi – byla ohrazena „oddělující“ zdí, jíž dnes vede přístup do hradu.

V okolí se nachází hrad Wolkenstein.

Čerpáno z www.aspida.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz