Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. března 2013 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 824 x přečteno

Království krokusů v Drebachu

Na stránkách  městečka Drebachu najdeme současný stav květů krokusů.

Jedním z nejpůsobivějších míst celých Krušných hor v jarních dnech bude zcela určitě vesnička Drebach, vzdušnou čarou od hraničního přechodu Hora Svatého Šebestiána – Reitzenhain vzdálená pouhých 20 km. Vesnička  je mimo planetária  proslavena krokusovými loukami.

Každý rok můžeme v tomto období obdivovat „první posly jara“. Vyskytují se na více než 40 plochách na celkem sedmi hektarech. Krokusy v Drebachu mají svou specifiku , mají menší květ omezenější okvětí, pouze 3 listy a mají jen purpurové barvy (od téměř bílé až po tmavě fialový) .

Hlavně ve slunné dny jsou fialkově barevné louky populární destinací pro milovníky přírody z celého Německa. Pro návštěvníky s dětmi jen malinké upozornění , krokusy jsou mírně jedovaté.

Oblast je chráněnou přírodní památkou.

Jak se krokusy  do Drebachu dostaly?

Jeden pastor jménem David Rebentrost (1648 – 1703), který byl lékařem, zdravotníkem a šlechtitelem rostlin, měl podle legendy provést první lékařskou pomoc kurfiřtovi Johannu Georgovi II, který měl nehodu při lovu v okolí Heinzenbankgebiet. Jako vyjádření díků Davidovi Rebentrostovi bylo, že si směl vybrat tři rostliny z botanické zahrady v Drážďanech.

Tyto tři rostliny byly tis, doldigský snědek  a jarní krokus. Krokus se nyní rozprostírá na velké ploše v obci. Snědek se najde ještě v některých zahradách (kvete v květnu). Tis také ještě nyní stojí, ale bohužel je již odumřelý, u fary.

Nedaleko vesničky stojí za poznání i zámek Wolkenstein s vyhlídkou .

Krokusy

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz