Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

21. července 2013 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 760 x přečteno

Tajemné bytosti Krušných hor

Krušné hory, pochmurný kraj močálů a starých šachet, jsou patrně největším rejdištěm tajemných bytostí v Čechách. Skoro ke každému místu se zde váže nějaký neobvyklý, často děsuplný příběh.

Nejčastějšími bytostmi jsou zde skřítkové střežící rudné bohatství v podzemí. Havíři se s nimi snažili vycházet po dobrém a na určitých místech jim často nechávali trochu kaše či kousek sýra. Skřítkové na oplátku pomáhali havířům objevit nové rudné žíly. Někdy se v podzemí objevoval i horský duch Berggeist. Jako světýlko varoval před náhlými závaly, výjimečně se objevil i v lidské podobě jako zavalitý muž s velkým kulatým kloboukem.

Hojně se v Krušných horách vyskytovaly i stromové ženy. Chodívaly si tajně brát kousky čerstvě upečeného chleba nebo několik knedlíků z hrnce. Najedené stromové ženy pak ukazovaly houbařům místa plná hub. Běda však, když si hospodyně své jídlo pečlivě hlídala a nenechala si nic sebrat. Stromové ženy zavedly houbaře a sběrače lesních plodů z toho domu daleko do lesa, že sotva našli cestu zpět.

Rozlehlé krušnohorské lesy jsou doménou divoké honby. Je to celý zástup přízraků letících nočním lesem. Honba je vedena Divokým lovcem s rudýma očima. Zástup tvoří démoni na černých nebo ohnivých koních, zlí duchové, pekelní vlci a medvědi a mnoho dalších oblud. Nejdříve jsou slyšet přibližující se zvuky koňských kopyt, štěkot psů, dusot lesní zvěře, troubení a pískání. Pak se strhne silná bouře, zatmí se a země duní a otřásá se. Říká se, že kdo včas neuteče a zůstane v lese, málokdy unikne bez úhony. Jedinou ochranou je okamžitě padnout a zůstat ležet s tváří skloněnou k zemi, dokud divoká honba nezmizí. Zle se vždy vedlo tomu, kdo se chtěl na smečku přízraků podívat či se jí postavit na odpor. Byl nemilosrdně odvlečen a někdy i roztrhán.

Bílá paní je naopak tichá bytost, často hlídající poklad a čekající na vysvobození poctivým člověkem Chcete-li se podívat na místa, kde se zjevuje, vypravte se k Flaschnerským skalám (zelená turistická značka z Hroznětína), do Jáchymova nebo do Jindřichovic. Nejčastěji se ale Bílá paní objevuje na cestě mezi Wildenthalem a Carlsfeldem na saské straně Krušných hor.

DSC_3234

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz