Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. září 2013 Zpravodajství

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 482 x přečteno

Cínový důl Jeroným

Pokud nabude do začátku.října právní moci kolaudační rozhodnutí (na čemž se intenzivně pracuje doplněním potřebných dokumentů), budou se ve dnech 2-13.10.2013 provádět prohlídky nově zpřístupněné části dolu Jeroným u Podstrání (tzv.Starý, či Horní Jeroným).

Případní zájemci se mohou hlásit na
e-mail: muzeum@muzeum-sokolov.cz  
kde jim budou sděleny další podrobnosti. Prohlídky jsou vhodné pro fyzicky zdatné dospělé a děti od 10 let.

Letos tedy chtějí přilákat  do dolu první návštěvníky. Ti ale mohou do dolu vstoupit jen do poloviny října, kdy se důl zavře kvůli hnízdění netopýrů. Naplno pak návštěvnická sezona vypukne na jaře příštího roku.

Přibližně 500 let ukrýval důl svá tajemství. Ve středověku zde těžbou cínu vydělávaly stovky dělníků peníze na svou obživu. Ve stovkách metrů pod zemí museli horníci rozdělávat oheň aby narušili skálu.

Nejdříve by se mělo zpřístupnit asi 200 metrů chodeb. Větší část štoly ale bude pro veřejnost prozatím stále uzavřená. Zatím nepřístupná budou i podzemní jezera, která voda vytvořila ve starých štolách.

Během II. světové války využívali nacisté důl jako skrýš před spojeneckými letadly. V jedné z chodeb byl objeven i muniční sklad s trezorem.

Důl Jeroným v katastrálním území Čistá u Rovné je zapsán jako kulturní památka v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek.

zdroj: http://www.omks.cz/důl Jeroným

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz