Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

31. července 2012 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 8 872 x přečteno

Jelení, Rolava, Přebuz – duše a srdce Krušných hor

Tato místa najdeme při cyklovýletu Abertamy – Jelení – Přebuz – Nové Hamry – Abertamy.

Popisovaná místa jsou od sebe vzdálena necelých osm kilometrů.

Jelení, Rolavu a Přebuz můžeme považovat za takové „Trojmezí“ Krušných hor, kde na Vás sáhne nejen historie ale i současná krása a tajemnost těchto hor. Je to prostě taková duše a srdce Krušných hor.

V Jelení dnes najdeme  jen opuštěné rekreační středisko a dva objekty, jeden ve stráni, druhým je u cesty občerstvovna. Ještě v 50. letech zde stávak kostel, i když v té době, čase komunistickém,  z něj byla jen stáj. Zřejmě po zásahu bleskem vyhořel a následně byl zcela zlikvidován.

Na jeho místě stojí od roku 1993 pomník všem obyvatelům zaniklých obcí Jelení a Chaloupky.

Mezi Rolavou a Jelení, uprostřed lesů objevíme smutnou historii II.světové války.
Někdy od poloviny 1. století se zde těžil zde vznikl cínový důl Sauersack u Rolavy , ale až Němci za 2. světové války zde rozjeli těžbu a zpracování rudy opravdu ve velkém (i za pomoci válečných zajatců).

Roku 1939 vznikl záměr vybudovat zde závod na zpracován cínové rudy. Strojní část byla dokončena v září roku 1942 a v ostrém byl provozu od února 1943.

Opačným směrem, oproti této stavbě leží národní přírodní rezervace Velký Močál, na jehož okraji objevíme Rolavský rybník, pod jehož hrází leží, ukryté v lesích, zbytky přečerpávací  stanice, která z tohoto rybníka dodávala vodu do cínového dolu.

Rolava leží v údolíčku se stejnojmenným potokem. Nachází se zde jen několik domů, sloužících k rekreaci. Stále by měla mít ale Rolava jednoho stálého obyvatele. Dle vyprávění místních, se jedná o bývalého vojáka z povolání, jenž se zde „ukrývá před světem“.

Přebuz od Rolavy  odděluje vyvýšenina na které leží přírodní památka Přebuzské vřesoviště, v době květu vřesu, tedy během léta fakt parádní pohled.

Místní s nadsázkou říkají, že v okolí Přebuzi je 8 měsíců zima a 4 měsíce mrzne.

Výlet si můžeme zpestřit výšlapem na 4 kilometry vzdálený Špčák po zelené turistické – na vrcholu, kam musíme kolo tlačit, nás čeká dřevěný altánek s hezkým výhledem na Rájecké údolí, v dáli jest Bublava.

V Přebuzi najdeme také jeden z nejstarších domů západního Krušnohoří – Dům v Přebuzi .

Při sjezdu z Přebuzi údolím Rolavského potoka pojedeme přes bývalé Chaloupky, dnes si zde všimneme jen zarostlých základů bývalé osady. Přitom ještě v roce 1930 zde žilo na 400 lidí v 80 domech.

Kdo nenavštívil Jelení, Rolavu a Přebuz nezná Krušné hory.

Přebuz

Rolava

Jelení


Cyklistická trasa 1309760 – powered by Bikemap
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz