Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

18. ledna 2017 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 346 x přečteno

Křížový vrch nad Nejdkem

Vrchů, kopců, vyvýšenin se jménem „Křížový“ máme věru nepočítaně. Tento najdeme nad krušnohorským Nejdkem.

Jest to zalesněný vrchol se sedmimetrovým železným křížem na skalisku. Pod skálou je posezení s pamětní deskou a dřevěným zábradlím. Z vrcholových partií lze pohlédnout na jih do okolí Nejdku. Na vrchol vede klikatá a svou délkou výjimečná křížová cesta se 14 kapličkami. Nejdecká křížová cesta byla poprvé vysvěcena 24.10.1858 a Střelecký vrch byl přejmenován na Křížový vrch., v 50. letech minulého století křížová cesta zpustla a dřevěné reliéfy se známými výjevy z posledních hodin Kristova života byly zničeny. Po jejím chátrání ve druhé polovině 20. století obnovena v roce 2008.

Křížová cesta v Nejdku na Karlovarsku je unikátní nejen svou délkou. ale také polohou, protože se nachází téměř uprostřed města obklopeného ze tří stran městskou zástavbou.

Křížová cesta v prudkém svahu je dlouhá 1 600 m a překonává převýšení 110 m. Na mnoha místech vedena po kamenných terasách a díky serpentinám je stoupání velmi pozvolné. Navíc jsou cesty široké. Opěrné zdi o různé výšce dosahují celkové délky 1300 m. Chodníky křížové cesty byly chráněny proti přívalovým dešťům podélnými příkopy. V místech, kde příkrý svah tvoří úžlabinu, byly pod cestou vyzděny propustky, které slouží dodnes. Vlastní křížovou cestu tvoří tradičních 14 zastavení v podobě kamenných kapliček.

Křížový vrch

Křížový vrch

Křížová cesta v Nejdku

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz