Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. září 2021 Krušnohorské vrcholy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 794 x přečteno

Lysá hora

Výška: 836 m n.m.
Katastr: Krupka
Okres: Teplice
Podcelek: Loučenská hornatina
Okrsek: Cínovecká hornatina
Zajímavosti: přírodní památka
Přístup: neznačená pěšina
Výhled: půlkruhový


Východně nad prameništěm říčky Mohelnice se zvedá celkem nápadný, ale málo známý vrchol, jenž má slavného jmenovce v dalekých Beskydech. Výstup na něj je nenáročný a mnohé neznalé mile překvapí.


Lysá hora měří 836 m n.m. a je šestou nejvyšší v Cínovecké hornatině. Zalesněna je převážně smrkovým porostem, místy najdeme i břízy. Ze severu a jihu má tvar plochého vrcholu s mírnými svahy, kdežto ze západu a východu vypadá jako špička. V severním úbočí můžeme spatřit pozůstatek bývalého skokanského můstku, z nějž tu zbylo pouze holé místo, nabízející hezký výhled.

V jihovýchodním svahu se nachází území mokřadů v prameništi bezejmenného přítoku říčky Mohelnice. Tuto oblast vyhlásil krajský úřad v březnu 2019 za přírodní památku Pod Lysou horou o rozloze 2,4 hektaru. Mladé chráněné území začalo psát svou historii již ve středověku, kdy bylo odlesněno v souvislosti s velkou spotřebou dřeva v rámci těžby a zpracování rud. Holé louky se následně využívaly jako pastviny. Časem zde vznikly mokřady a proběhlo zalesňování smrkem ztepilým. Avšak v důsledku imisní kalamity ve druhé polovině dvacátého století došlo k hromadnému úhynu a lokalita byla po zlikvidování dřeva zalesňována nepůvodním smrkem pichlavým.


Výhled do krajiny se nabízí hlavně z východního úbočí, odkud je vidět velká část Nakléřovské hornatiny s masivem Rudného vrchu. Blíže jsou vidět vrcholy Komáří hůrka a Mohelnice. Pod ní leží ves Fojtovice. Částečné výhledy jsou i na sever a západ. Nejvíce zaujme saská hora Geisingberg a Cínovecký hřbet.

Pro pohodlný výstup na Lysou horu lze použít červenou značku vedoucí z Cínovce na Komáří hůrku. Z ní odbočuje nad rozcestím Přední Cínovec lesní cesta, po níž se dá dostat těsně pod vrchol. Tato varianta je vhodná i pro horská kola. Na samotný vrchol už zbývá vyběhnout po nenápadné pěšince mezi lány borůvčího.


1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (3hlasů, průměr: 4,33 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz