Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

16. července 2017 Rozhledny, pohledy

Oblasti: , | Komentáře: 2 | 2 383 x přečteno

Rašovické skály

Rašovické skály se zvedají nad obcí Rašovice u Klášterce nad Ohří v severovýchodní části Doupovských hor. Rašovické skály jsou jedním z největších skalních výchozů v Doupovských horách. Skály ukončují rozlehlý čedičový horský hřeben Nedíl (637 m) a tvoří přírodní památku Rašovické skály. Vznikly odtržením sesuvu, kdy se jeho uloženiny nahromadily pod úpatím svahu.

Strmé skalní stěny západního hřbetu Nedílu ( dříve Šeby ), asi 0,5 km východně od obce Lestkov, leží v nadmořské výšce 398 – 584 m. Mají výměru 35 ha a byly vyhlášeny v roce 1992. Předmětem ochrany jsou teplomilná společenstva rostlin a živočichů.

Celková výška skalního výchozu je asi 35 m, délka 100 metrů a je tvořen sopečnými horninami. Z vrcholu skal je nádherný výhled na blízký hrad Lestkov, Černý vrch (678 m), Klášterec nad Ohří a na Krušné hory včetně nejvyššího vrcholu Klínovce.

Nejsnazším výstupem na skály je z malé obce Suchý Důl mezi Kláštercem nad Ohří a Kadaní. Projdeme obcí okolo kaple a pokračujeme úvozovou cestou okolo pastvin k vodojemu. Stoupáním pak do lesa a brzy dojdeme k závoře. Před závorou prudce odbočíme vpravo do svahu a po 50 metrech zas vlevo po vyšlapané cestičce míříme na hřbet. Na hřbetu je již cesta poměrně výrazná a dovede nás na Rašovické skály.

Chtěl jsem být Honzou Tleskačem. Rozlétnout se, pak se děj vůle boží.

I když jím nebyl, byl šťasten, duše byla uspokojena. A navíc oči, ty se kochaly)).

Vidět je třeba i „nejvíce vysoký „))) vrchol Krušek.

Byla to ale darda dát to s kolem.

Jen nechápu, že je to celkem málo navštěvované místo, neboť tam nevede žádná značená cesta, jen křivolaká pěšinka , téměř na vrcholu obohacena trním a stejně tam byl bordel, i třeba lahváče od nejmenovaného piva všech piv..,) ((

z Rašovických skal

z Rašovických skal

z Rašovických skal

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz