Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

06. ledna 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 123 x přečteno

Kaštanka v Zooparku Chomutov

Kaštanka jezimní kaštanka součástí Podkrušnohorského zooparku , který její část využívá jako výběhy pro velké býložravce.

Ve středu Chomutova, obklopen šedí a uniformitou panelových sídlišť se nachází jedna z botanických rarit nejen Chomutova, ale i celého regionu – alej kaštanovníků jedlých.
Podle veškerých dostupných zdrojů jde pravděpodobně o nejseverněji položený a jeden z největších dodnes plodících sadů kaštanovníků na starém kontinentu, možná i na světě.Celý sad byl založený v 17. století, kdy město Chomutov patřilo k baštám jezuitského řádu. A právě jezuité se zasloužili o vznik celé kaštanky, jak je sad obyvateli města nazýván.

Kaštanovník jedlý je v Českých zemích starou kulturní dřevinou. Byl původně vysazován jako většina dřevin do parků kolem panských sídel. Nejstarší doložené zprávy o kaštanovém sadu u Kamencového jezera u Chomutova pochází od Balbína z roku 1679. Kaštany zde byly pěstovány za účelem produkce plodů. Více než v Českých zemích byly kaštanky zakládány na Slovensku. Přesto je dnes kaštanovník rozšířen roztroušeně na celém území České republiky a to na 336 lokalitách. V Čechách jsou pouze dvě kaštanky v Chomutově a v Nasavrkách u Chrudimi.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz