Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

11. července 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 932 x přečteno

Na Mostecku budou možná dvě nové rozhledny

Ski areál Klíny chce obnovit rozhlednu na Jeřabině. Město Most chce stavět věž na Resslu.
Na krušnohorském vrchu Jeřabina mezi Litvínovem a Mníškem by měla opět stát dřevěná rozhledna. Místní nadšenci chtějí na kamenných základech bývalé rozhledny postavit vyhlídkový altánek. Byl by nejvýše položenou rozhlednou na Mostecku. Jeřabina s výhledem na Mostecko, Německo a České středohoří má nadmořskou výšku 785 metrů.„Chceme vrátit rozhledně původní podobu z roku 1929,“ sdělil ve středu Deníku Josef Dlouhý ze Sportovního areálu Klíny. Autoři projektu chtějí v srpnu jednat o spolupráci se zástupci města Mostu, které vlastní na Jeřabině lesní pozemky. Náklady včetně sanace podezdívky se odhadují na 350 tisíc korun. Podle Dlouhého by se mohlo začít s úpravou už na jaře, pokud se podaří sehnat peníze.

Zbytky nejstarší rozhledny v regionu jsou stále přístupné. Na skalnatou Jeřabinu, která je součástí zalesněného hřebene, vede z Litvínova turistické stezka značená červeně.

Město Most chce do roku 2010 postavit s pomocí dotací kovovou rozhlednu poblíž restaurace na vrchu Ressl, kde podle historického záznamu Spolku přátel Zámecké hory (Hněvína) měla stát rozhledna už v roce 1903. Nová atrakce za dva miliony korun má oživit příměstskou rekreační zónu a nabídnout výhled z výšky 27 metrů.
Mostecký deník

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">



Google Maps JavaScript API Example






1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz