Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

30. července 2008 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 387 x přečteno

Tip na výlet podél krušnohorských toků

Na čtyři zříceniny podél toku Ohře

Dvacet pět kilometrů dlouhý výlet z Perštejna do Kadaně zavítá i do míst, kde prý bylo bájné slovanské hradiště Wogatisburk.

V bavorském přírodním parku Fichtelgebirge pramení třetí nejdelší česká řeka. Vyvěrá v míse utvořené z dvanácti kamenů, z nichž na každém je jméno jednoho z měst, kterým protéká. Celkem na své pouti urazí 302 kilometrů, z toho na našem území má délku toku 256 kilometrů.Za hranicemi proudí pod názvem Eger městy Marktleuthen a Weisenstadt, posléze už jako Ohře vtéká do vodní nádrže Skalka u Chebu a pokračuje po vodáky oblíbené trase od Tršnice přes Kynšperk, Sokolov, Loket a Klášterec až po Terezín, u kterého se vlévá do Labe.

Cestou nabízí řadu krásných míst, jako stvořených pro výlet. Třeba právě v Lokti teče pod nejvyšším mostem u nás, který je se svými 55 metry oblíben mezi příznivci bungee jumpingu. My dnes ale zamíříme jinam a další výlet po okolí severočeských řek nás provede oblastí mezi Perštejnem a Kadaní plnou starých hradů. Výlet začíná na železniční zastávce Perštejn, kam vás sveze vlak z Chomutova. Odtud je to přes vísku Lužný asi kilometr po modré značce do samotného městečka Perštejn a pak ještě další kilometr ke zřícenině stejnojmenného hradu.

Vznikl ve druhé polovině 13. století, přičemž po třech stovkách let už nebyl obydlený a zpustl. Zřícenina je volně přístupná, ovšem z kdysi mocného hradu se až dodnes dochovala jen okrouhlá věž a zbytky hospodářských budov.

Hlavní trasa dnešního výletu nicméně míří z nádraží jinam a po červené, takže pokud chcete hrad vidět, budete se pak muset stejnou cestou vrátit zpátky.

Od stanice pak zamíříte po zmíněné červené na obec Černýš. Cestou minete přírodní památku zvanou Louka vstavačů. Jde o podmáčenou lučinu, na níž roste a kvete spousta rostlin prstnatce májového. Přírodní památkou se stala roku 1990.

O necelý kilometr dál přijdete na rozcestí Šumná, kde je žlutá odbočka k dalšímu hradu, tentokrát zvanému Šumburk. Stojí ve výšce 541 metrů, vznikl v 15. století a dochoval se z něj pouze zbytek věže, vstupní brána a zbytky zdí.

Stejně jako u prvního hradu se musíte opět vrátit na původní rozcestí a půjdete dál po červené, přičemž budete kopírovat řeku skrz chatovou oblast až k lázním Evženie na okraji Klášterce. Tady si můžete dopřát odpočinek a občerstvení v některé z lázeňských restaurací. Dále pak přejdete řeku po mostě, podejdete vrch Mravenčák a stále po červené dojdete k dalšímu hradu Egerberk.

Tato zřícenina vznikla ve 13. století a spatříte z ní zbytky příkopů, valů, hradeb a vstupní brány. A vedle toho i spoustu slují, v nichž podle legend žili ohniví obři, a zázračný pramen, o který se zase podle jiné pověsti staral národ skřítků.

Znovu půjdete po červené a až minete turistický rozcestník, můžete si půl kilometru za ním udělat odbočku – ano, jistě, na další hrad. Dáte se vpravo a do kopce a po 200 metrech se před vámi vynoří zřícenina Funkštejna. Moc informací se o něm však neví. Vlastně se dochovala jen jediná zmínka z roku 1465 a v ní už se píše o této pevnosti jako o zaniklé.

Trasa dál vede na ves Rašovice, projde pod Suchým Dolem a na krátký úsek cesty se spojí se žlutou, která po krátké chvíli odbočuje do Zásady. Vy se ale budete držet své barvy a po dvoukilometrovém stoupání dorazíte na stolovou horu Úhošť, na níž se nachází národní přírodní rezervace, jíž prochází naučná stezka.

Vrcholová plošina má rozlohu osmdesát hektarů, cestou po ní potkáte dvě jezírka a na severním okraji sochu známého kadaňského výtvarníka Herberta Kiszy, která připomíná různé kultury, jež se tu během dlouhého času vystřídaly.

Na cestě po vrcholu hory vás čekají i čtyři vyhlídky. Vychutnáte si z nich pohled na Krušné a Doupovské hory, České středohoří, Žatecko a samozřejmě i na údolí Ohře, k níž se vzápětí vrátíte.

Stále po červené značce sestoupíte do Pokutic a zanedlouho se před vámi objeví vodní nádrž Kadaňský stupeň. Přejdete betonovou hráz a po pár metrech jste v Kadani.

Před vámi je Františkánský klášter, v jehož areálu najdete restauraci Konírna, kde máte možnost odpočinout si a nabrat síly na poslední kilometr a půl cesty na nádraží. Nebo na prohlídku zdejších památek. Některé z nich přibližuje box nahoře.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz