Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

03. září 2008 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 199 x přečteno

Přírodní park Jelení vrch


Přírodní park Jelení vrch se rozkládá na území kolem řeky Rolavy Krušné hory u Přebuzimezi městy Přebuz a Nové Hamry. Volně navazuje na přírodní park Přebuz a na severu je ohraničen masivem Jelení vrch s nejvyšší horou U štoly. Park vás svými cestičkami a pěšinkami dovede až k hornickému městečku Horní Blatná a odtud se dále můžete vydat směrem Boží Dar a Klínovec.

Přírodní park Jelení vrch se rozkládá na ploše 36 km2 a připomíná šumavské pláně. Jedná se o cennou přírodní lokalitu, kde naleznete i Velký močál s rozsáhlými porosty borovice blatky, brusnicí vlochyní a masožravou rosnatkou okrouhlolistou.Součástí tohoto území byla i osada Jelení . Obec byla založena v 15. století horníky ze Schneeberku. Jelení bylo známé těžbou cínu. K úpadku těžby začalo docházet až v 18. století a skončilo dovozem levného cínu ze zámoří od poloviny 19. století.

V roce 1832 zde byl vybudován kostel sv. Antonína Paduánského. Ten byl však v padesátých letech úmyslně podpálen a následně zbourán.

V roce 1946 bylo zdejší výhradně německé obyvatelstvo odsunuto. Nehostinné horské podmínky k životu nové přistěhovalce z vnitrozemí příliš nelákaly. Navíc úřady neměly ani zájem na oživení obce tak blízko u hranic.

Zdejší asfaltová silnice je kupodivu dobře udržována a to zřejmě jen proto, že od 60. let tudy projížděl závod Míru.

Na území obce zůstala budova dnešní restaurace, kde dříve sídlila pohraniční stráž. Dále zůstala tzv. Villa, která do roku 1989 sloužila jako rekreační středisko Ministerstva zahraničních věcí. Dále zde ještě zůstaly dva původní domy. V jednom z nich dnes žije jediný stálý obyvatel.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz