Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. září 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 379 x přečteno

Bude větrná elektrárna i v Horní Blatné ?

I s vrtulí 149 metrů vysoká větrná elektrárna. To je nyní téma číslo jedna v krušnohorské Horní Blatné. Radnice a jedno ze sdružení, kterému jde o blaho obce, jsou pro, druhé občanské sdružení se stejnými cíli, tedy je taktéž pro blaho obce , je proti.Větrná elektrárna má místo v územním plánu již od roku 2003. „Měla by stát na pozemku ve směru do Potůčků. Není jasné, kdy se začne stavět a lidé měli možnost se s tímto záměrem dostatečně seznámit,“ uvedl starosta Horní Blatné Robert Petro.

Větrník by do městské pokladny přinášel ročně statisíce korun. Sdružení Občané za kvalitu života v Krušných horách jsou pro její stavbu. „Využití větru k výrobě energie vítáme,“ řekl Petr Maglia.

Stavbu elektrárny typu Enercon E 82, která měla podle původních plánů být hotová v prosinci příštího roku, posuzují krajští úředníci ohledně jejího vlivu na životní prostředí. „Může mít významný vliv na životní prostředí,“ píše se ve zprávě, pod kterou je podepsaná vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Eliška Vršecká. „Oznámení o stavbě se musí mimo jiné dopracovat o podrobné biologické hodnocení a hlukovou studii. Přepracovat se musí i zhodnocení vlivů na veřejné zdraví,“ stojí tamtéž.

Občanské sdružení, tentokrát za udržitelný rozvoj Horní Blatné, ve svém vyjádření poukazuje také na to, že záměr nebyl doposud v obci veřejně projednávaný.

„Elektrárna bude mít negativní vliv na rozvoj mikroregionu. Dojde k narušení krajinného rázu, bude negativně vnímaný stroboskopický efekt, hluk a varovné světlo na vrcholu elektrárny,“ vyjmenovalo sdružení jen několik námitek.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz